28
Mayıs
2024
Salı
KADIN

Uzaydaki ilk kadın

Uzay havacılığını destekleyen X-Prize yarışmasının finansörü Ansari ailesinin üyesi Anouşeh Ansari, 2008’deki uçuş için hazırlıklara başladı. Anuşeh Ansari, Johnson Uzay Üssü'nde yerçekimsiz ortamda uzaya hazırlanıyor.

Ansari eğitimlerini NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Üssü’nde alıyor. ABD’li Space Adventures şirketinin Rus uzay dairesi Roskosmos işbirliği ile uzaya çıkacak olan Ansari, eğitimlerin son derece sıkı olduğunu vurguluyor. Ansari, eğitimler sırasında ekip arkadaşları olacak diğer astronotlarla da tanışıyor. Ansari’nin eğitimi 6 ay sürecek.

Hedefinin kadınların da dikkatini uzaya ve uzay turizmine çekmek olduğunu ifade eden Ansari, “Uzaya uçmayı çok istiyorum, umuyorum benden sonra da başka kadınlar bu sefere çıkmayı başarır” diye konuştu.

ANSARİ AİLESİ, UZAY HAVACILIĞINDA ÖNCÜ
 
Anouşeh Ansari, 2008 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçacak. Ansari şimdiden uzay uçuşu için antremanlara ve eğitimlere başladı. Ansari 10 günlük yolculuk için 20 milyon dolar verdi. İran kökenli zengin bir aile olan Ansariler ABD’nin Texas eyaletinde yaşıyor.
Ailenin genç kuşağı 2004 yılında, Dünya’dan 100 km yüksekliğe çıkan araca 10 milyon dolar ödüllü Ansari X-Prize adlı bir yarışma düzenlemişti. Yarışma uluslararası kamuoyunda sivil uzay havacılığına ilgiyi artırmış ve uzay turizmi kavramını günlük dile girmesinde etkili olmuştu. Yarışmayı Microsoft’un kurucularından Paul Allen’ın finase ettiği ve Burt Rutan’ın tasarımını yaptığı SpaceShipOne adlı uçak kazanmıştı.

İLK MALEZYALI UZAYA 

ABD’li milyarder ve Microsoft’un yazılımcılarından Charles Simonyi de, 20 milyon dolar karşılığı 2007 baharında uzaya çıkacak. Rus Soyuz aracıyla 2007’de uzaya çıkacaklar arasında Malezya’nın ilk astronotu da bulunuyor.



NTV
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 16:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?