15
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Yabancı kadın istenmiyorsa

Bakanlık, gazinolarda çalışacak yabancı uyruklu kadınlara sınırlama getirdi. Gazinocular, "O zaman Türk kızı çalıştıralım" diyerek İş Kurumu'ndan 20-25 yaşında kadın çalışan istedi. Bürokratlar tepki gösterdi. Olay, Meclis'e taşındı

Gazinocularla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasındaki 'yabancı kadın' kavgası Meclis'e taşındı. Gazinolarda çalıştıracak 'yabancı kadın' bulamayan işletmeler, 20-25 yaş arasında Türk kızları bulmak için Türkiye İş Kurumu'na resmi başvuruda bulundu. Bu talep Çalışma Bakanlığı bürokratlarını kızdırdı. Türkiye Eğlence Yerleri İşverenler Sendikası (TEYİS) avukatı Serdar Kıran, bürokratların 'Türk kızı' talebine tepki gösterdiğini bildirdi. 

Çalışma Bakanlığı'nca Meclis'e sunulan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun'da değişiklik öngören düzenlemeye göre, gazinolar 'yabancı kadın' çalıştıramayacak. TBMM Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nca kabul edilen metne göre, çalıştırılan personelin miktarı toplam personelin yüzde 10'unu geçemeyecek. Bu oran Çalışma Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda yüzde 20 artırılabilecek.

'Gösteri yapıyorlar' 

Toplam 46 turizm işletmesinin bağlı olduğu TEYİS'in avukatı Kıran, tasarının yasalaşması durumunda, turistik gazinolarda, pek çok kurum tarafından denetlenen yabancı uyruklu kadınların illegal olarak çalışmaya başlayacağını söyledi. Kıran, "Hatta, bu kadınlar fuhuşa sürüklenecek" dedi. 

Antalya ve Ankara'da yapılan operasyonların ülkeye yasadışı gelen kadınların kadın satıcıların eline geçtiğinin açık göstergesi olduğunu ifade eden gazinocular, "En küçüğümüz bile ayda 43 bin YTL vergi veriyor. Eğlence yerlerimize gelen kadınlar her türlü sağlık kontrolünden geçerek sigortası yatırılarak çalışıyor. Kaldı ki sadece sahne gösterisi yapıyor" dedi. 

Bakanlığın yasayla ilgili yaklaşımını "Türkiye'de işsizlik varken, yabancıların bu tip yerlerde istihdam edilmesine engel olmak" şeklinde yorumlayan gazinocular, 20-25 yaş arasında çalışacak Türk kızı bulmak için İş Kurumu'na başvurduklarını bildirdi. Bu girişimlerine bakanlığın tepki gösterdiğini kaydeden gazinocular, 3 aydır yaptıkları başvuruların hiçbirinin değerlendirmeye alınmadığını söyledi.

'Turist vizesiyle çalıştırıyorlar' 

Bazı işletmelerin çalışacak grubu kalmadığı için turist vizesiyle gelen kaçak kızlarla çalıştığını söyleyen gazinocular, "Öyle olunca rüşvetin önü açılıyor. Devlet kazancını sokağa atıyor. Burada da insanlar ekmek yiyor" yorumunu yaptı. 

TEYİS avukatı Serdar Kıran, Meclis'e sunulan tasarıyla gazinolarda yabancı istihdamının engellenmek istendiğini belirterek şöyle konuştu: "Turistik gazinolarda çalışan sigortalı personelin yüzde 10'u kadar yabancı çalıştırılması taslağa konuldu. Çalışma Bakanı'nın inisiyatifi de yüzde 20 olsa dahi bu en fazla 4 yabancı demek oluyor. En küçük gösteri grubu bile 6 kişiden oluşuyor. Yani getirmeyin demek istiyorlar."
anka/milliyet
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 09:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?