30
Mayıs
2024
Perşembe
KADIN

Yabancının tercihi bıyıklı

Türk kadını bıyığı 'itici', yabancı kadınlar 'çekici buluyor. Genel anlamda ise kadınlar niteliksel özelliklere, erkekler ise fiziksel özellikleri önem veriyor.

Erkekler kadınlarda 'fiziksel çekicilik', 'erotizm', 'sevecenlik' ve 'hoşsohbetlik' ararken, kadınlar ise erkeklerde 'başarı', 'liderlik', 'mesleksel ve ekonomik başarı' istiyor.

Çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, 'cinsel çekim' ve 'aşk' birbirlerinden ayrı şeyler olmakla birlikte karşı cinsten iki insanın birbirlerini tanımak için bir arzu duymalarında cinsel çekim rol oynuyor. Ünlü bilim adamı Ellen Berscheid'in yaptığı araştırmalar, insanların genellikle cinsel çekicilikleri kendilerine yakın olan kimselere ilgi duyduğunu, onlara çekildiğini ortaya koyuyor.

Berscheid, incelediği gruptaki insanlara, karşı cinsten kişilere ait resimler gösterip hangileriyle tanışmak istediklerini sordu. Pek güzel olmayanlardan yalnızca bir veya ikisi, bariz güzel olan kişilerin resmini seçti. Büyük çoğunluk ise reddedilmek veya başaramamak korkusu ve kendileriyle aynı düzeyde çekiciliği olan biriyle daha rahat olacakları düşüncesiyle bundan kaçındı. Denenen grup içindeki insanlar, seçim yaparken akılcı ve pratik kaygılarla hareket etmeyi tercih etti.

Araştırmalar, kadın ve erkek arasında cinsel çekim açısından bazı farklılıklar bulunduğunu ortaya koyuyor. Kadınların genellikle fiziksel görünüme erkeklerden daha az önem verdiği, bunun aksine 'yakınlık', 'içtenlik' ve 'hoşsohbetlik' gibi nitelikleri aradıkları belirlendi.

Kaliforniya Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, erkeklerin kadınlarda en fazla aradığı dört niteliğin sırasıyla; fiziksel çekicilik, erotizm, sevecenlik ve hoşsohbetlik olduğunu, kadınlarınsa en fazla başarı, liderlik ve mesleksel ve ekonomik başarı aradıklarını ortaya çıkardı.

Ele alınan gruptaki kadınların yüksek öğrenimli ve genç olmaları, karakterden çok başarı faktörüne ağırlık vermelerine yol açtı. Oysa daha yaşlı ve güvenli kadınlar için kişilik herşeyden önde geliyor. Bilim adamlarına göre ne olursa olsun, kadınların niteliksel özelliklere önem verdiği ve dış görünümden erkekler kadar etkilenmediğini belirtiyor.

Erkekle kadın arasındaki bu farklılık büyük ölçüde toplumsal değer ve normlarca belirlendiğine dikkati çeken bilim adamları, şu tespitlerde bulunuyor:

"Aile eğitimiyle başlayan farklı yönlendirilme, çeşitli iletişim araçlarıyla, tüketim malları ve reklamlarla pekiştirilmektedir. Zaman zaman sansasyonel basında çıkan ve örneğin Avrupalı kadınların esmer bıyıklı Türk erkeklerinden ne kadar hoşlandığını ilan eden haberlerde başka bir örnek oluşturur. Yani, her iki cinsin de beğenmesi gereken tipler önceden çizilip benimsetilmektedir.

Psikologlar da cinsel çekime ilişkin genel kuralları tespit etmeye girişerek, zaten bilinen bir çok noktayı yeniden doğrulamışlardır: beğeniler çeşitli kişisel özelliklere göre belirlendiği halde, her cinsin üyelerine, karşı cinste neyin çekici olduğuna ilişkin yaygın bir görüş birliği bulunmaktadır. Bu alanda yapılan araştırmalar daha çok fiziksel nitelikler üzerinde durmakla beraber kişilik özelliklerinin önemli rolü olduğu yönündedir.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 11:54:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yusuf asma IP: 81.77.233.xxx Tarih : 9.12.2008 21:50:11

BILMIYORUM TAMAMIYLA KIM YAPMIS INCELEMEYI. AMA (Yabancının tercihi bıyıklı) TAMAMEN YANLIS. BELKI DE ARASTIRMAYI TRAVESTILERLE YAPTILAR..BEN 32 SENE DIR AVRUPADAYIM.DIYE BILIRIM KI YUZDE 97 BAYAN TERCIHI SAKALSIZ VE BIYIKSIK OLANDIR... BUNU COK KOLAY ANLARSINIZ SADECE YABAN ERKEK LERE BAKARSANIZ COGU.BIYIKSIZ DIR....