20
Mayıs
2024
Pazertesi
KADIN

Yalçındağ 'kadın kotası'nı savundu

Alman Die Welt gazetesine konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, 'TÜSİAD siyasette yüzde 30 kadın oranı talep ediyor. Bağlayıcı kadın kontenjanı, siyasi partiler yasasına eklenmeli' dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'deki reformlarla ilgili Die Welt gazetesi redaktörü Clemens Wergin'in sorularını yanıtlarken, "Siyasette kadın kotası" talebini savundu. 

Röportajda, Yalçındağ'ın Türkiye'nin en etkili kadınlarından olduğuna ve geçen yıldan bu yana TÜSİAD'ı yönettiğine değinilerek, kadınların iş ve siyaset dünyasındaki konumu konusundaki görüşlerine yer verildi. 

Yalçındağ, "TÜSİAD'ın başındaki ilk kadınsınız. Çalışanların size alışması ne kadar sürdü?" sorusuna, "Ben 4 yıl yönetim kurulu üyeliği yapmıştım. Arkadaşlarım zaten buna alışmıştı ve başkanlık için ricacı oldular. Türkiye'de kadınların yükselmesini önleyen 'şeffaf bir perde' yoktur" yanıtını verdi.

'Kontenjan yüzde 30 olsun' 

Yalçındağ, "Türkiye, meslek sahibi kadınlar istatistiklerinde son sıralarda yer alıyor. Yüksek düzeylere gelmek için sizin gibi önemli bir girişimci ailelerden mi gelmek gerekiyor?" sorusunu şöyle yanıtladı: 

"Evet, bizim genelde olduğu gibi özellikle siyasette kadın eşitliği sorunumuz var. Bir yıl önce parlamentoda sadece yüzde 4.4 oranında kadın bulunurken, bugün bu oran yüzde 9 olmasına rağmen hâlâ çok düşük. Bu yüzden TÜSİAD, kontenjan kuralını desteklemekte ve en azından siyasi hayatta yüzde 30 kadın oranı talep etmektedir. Bu hedef iki veya üç seçim döneminde gerçekleştirilebilir. Bağlayıcı kadın kontejanı, siyasi partiler yasasına eklenmelidir." 

Türkiye'de kadın banka yöneticisi yüzdesinin diğer Avrupa ülkelerinden yüksek olduğunu, medya ve akademik alanda da çok sayıda kadının yönetici konumunda bulunduğunu belirten Yalçındağ, ülkedeki dönüşüm sürecinin kadınların konumunu yavaş yavaş iyileştirdiğini belirtti. 

AKP'nin Avrupa projesine inandığını kaydeden Yalçındağ, bu nedenle Avrupa Parlamentosu'ndaki Hıristiyan Demokrat Partileri grubuna alınması gerektiği görüşünü savundu. Yalçındağ, AKP'nin kadın haklarında kısıtlamaya gitmesinden korkmadığını kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 15:27:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?