19
Mayıs
2024
Pazar
KADIN

Yargıtay'dan çok önemli karar

İmam nikahlı eşini kazada yitiren D.Ö.'nün müdahil olma isteğini mahkeme reddetti. Yargıtay ise D.Ö.'yü haklı bularak olaydan zarar gördüğüne karar verdi..

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, imam nikâhlı eşini kaybeden kadının açılan davada "müdahil' olabileceğine karar verdi. İvedik caddesinden dönüş yaptığı sırada meyilli yolda, tankerini durduran sanık Y.Ç. el frenini çektiği halde geriye doğru kayarak kaldırımda bulunan H.K.'nın ölümüne neden oldu. Sanık hakkında, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Taksirle adam öldürme" suçunu işlediği iddiasıyla dava açıldı. Mahkeme, sanığın yetersiz sürücü belgesi ile seyri sırasında kendi hatası ile aracını durdurup geri kaçırması sonucunda, 3 yıl 4 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve sürücü belgesinin bir yıl sürey ile geri alınmasına karar verdi. Hayatını kaybeden H.K.'nın imam nikahlı eşi D.Ö. davaya müdahil olarak katılmak istedi. Ancak bu talebi reddedildi.

TAZMİNAT HAKKI
Temyizi inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti. Kararda, "Ölen H.K.'nın gayri resmi eşi olan şikâyetçi D.Ö.'nün, suçtan doğrudan zarar gördüğü gözetilmeden katılma talebinin reddine karar verilmesi yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulmasına karar verilmiştir" denildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etti.

Başsavcılık itiraz yazısında, taraflar arasında resmi nikâh işleminin yapılmadığını ve bu nedenle D.Ö.'nün suçtan doğrudan zarar görmediğini belirtti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, başsavcılığın itiraz talebini reddetti. Bu kararın ardından imam nikâhlı eşin "müdahil' olma talebi kabul edilmiş oldu. D.Ö. bu kararın ardından eşi hakkında açılacak tazminat davalarında da hak talep edebilecek.

Uzman Görüş...
EMSAL OLABİLECEK BİR KARARDIR
Av. Cengiz Hortoğlu: Suçtan zarar gören sıfatıyla davaya resmi nikâhlı olmayan eşin müdahil olması önemli bir karar niteliğinde. Çünkü bu karar, olabilecek diğer davalara emsal niteliği taşıyor. Normalde müdahil olabilmek için yakın akrabalık aranıyor, eş ya da kardeş gibi akrabalık aranıyor.

İLK KEZ TRAFİK KAZASINDA UYGULANDI KA-DER
Genel Başkanı Av. Hülya Gülbahar: Kadınlar arasında medeni hal ayrımcılığı yapmamak, Türkiye'nin tarafı olduğu BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığa karşı olan sözleşmenin zorunlu kurallarından. İç hukuk normu niteliğinde. Hakkın yerleştirilmesi için kadın örgütleri de müdahil olmalı.

TAVİZ DEĞİL KARAR HUKUKUN GEREĞİ
Av. Kezban Hatemi: Özel hukuk açısından "destekten yoksun kalma zararı"nın tanziminin istenebilmesi için, mutlaka eşin veya eş sıfatının haiz olması gerekmez. Bu sebeple fiili eşe de tazminat talep etme hakkı tanınır. Bu karar, imam nikâhlı eşe verilen bir taviz değil, çağdaş hukukun gereğidir.

ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 08:43:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?