22
Mayıs
2024
Çarşamba
KADIN

Yeni Şafak yazarından ayrım

Fatma K. Barbarosoğlu, saçlılar ve türbanlılar olarak kategorize ettiği kadınları anlatırken bakın 'saçlı' kadınları nasıl tarif ediyor...

Yenİ Şafak Gazetesi’nin kadın yazarlarından Fatma K. Barbarosoğlu, kadınları türbanlılar ve “saçlılar” diye ikiye ayırarak, tepki çekecek ve tartışılacak bir yazıyı kaleme aldı.

Başı açık kadınları “saçlı” diye tanımlayan Barbarosoğlu’nun “Yekpare mermerden değişmez kadınlar” başlıklı yazısı şöyle:

(...) Çeşit çeşit kanal var. Ama her kanalda aynı isimler. Konular değişiyor isimler ve o isimlerin “izah” ları değişmiyor. Bir zamanlar magazin programlarından bıkmıştık hani. (...) Magazin bitti şimdi sıra “fikir magazini” üretmeye geldi. Durumu güncellemek, raiting garantisi vermek için programlarda ille de bir başörtülü “bulundurmak” önemli oldu.

(...) Ekranlardaki tartışmalarda, başörtülü katılımcı ile “saçlı” katılımcıların arasındaki ilişkiye dikkat ediniz lütfen. Saçlılar bir fikri tartışmaktan ziyade, programa katılmış olan başörtülüye “samimiyet testi” uygulamaya kalkıyor. “Değiştim diyorsunuz. Ah nasıl değişirsiniz. İnsan hiç değişir mi? Bak biz hiç değişmedik.”

Saçlı katılımcıların üst kimliği Kemalist ise tablo şöyle: İslam’ı eleştirmek konusunda sınırsız, lakin Kemalizm eleştirilerine tahammülsüz. Fikirden ziyade ortaya konan eda ile götürülüyor tartışma. Bir eda bir eda! Eller sopa, gözler ateş kuyusu. Diller küfür deposu.


Saçlıların üst kimliği Feminist-Kemalist ise bu defa, “sizi kandırıyorlar siz hiçbir şey bilmiyorsunuz. Sizi bu aldanmışlıktan kurtaracağız. Çünkü her şeyin en iyisini biz biliriz. En iyinin ne olduğuna biz karar veririz. Bizim gibi kadınlar her şey!!! Sizin gibi kadınlar hiçbirşey” modunda ilerliyor.


Sonunda şu oluyor: Hayat tarzı olarak kendisine ulusalcıları yakın bulup da yine de tarafını belirleyememiş genç erkekler/genç kızlar bu vesile ile tarafını belirleyiveriyor. Ekrandaki “saçlı cehalet” o kadar çağ dışı, o kadar “sorunlu” bir resim veriyor ki, sonunda madem öyle gel böyle diyerek tarafını taş bloktan/yekpare mermer yapıdan yana değil de hayattan yana koyanların sayısı artıyor.

(...) Yazılarımı takip edenler “saçlı” kavramının neye tekabül ettiğini biliyor. Yeni başlayanlar için dipnot bilgisi olarak verelim. Saçlı kadınları en iyi temsil eden kimlikler olarak Necla Arat, Nur Sertel ve bloğun diğer üyelerini saymak gerekiyor. Blok dedim. Mahalle demedim. Mahallede bir sıcaklık bir dayanışma vardır çünkü. Oysa bunlar katı bir taş blok ya da yekpare mermer bir yapılanma gösteriyor. Ne penceresi var bu yapının güneş alan, ne bir kapısı dünyaya açılan.

vatan/yeni şafak
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 11:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?