18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAİSALI - ADANA

Çakıt HES hizmete açıldı

BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI

Adana'da inşa edilen hidroelektrik santralinin açılışına katılan Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin enerji alanında yatırım yapacak yabancılar için doğru bir tercih olduğunu söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Norveç firması Statkarf'ın Adana'nın Karaisalı ilçesine bağlı Kapıkaya Mahallesi'nde yaptığı Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "Bu yatırımlar ülkemizin kalkınmasını sağlarken yatırımcıların da kazançları artacaktır" dedi.

Türkiye'nin değiştiğini ve dönüştüğünü, bunu da yerli kaynak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla yaptığını söyleyen Yıldız, "İrili ufaklı birçok su kaynağımızı değerlendireceğiz. Bu değişimleri yaparken coğrafya değişmeden de herhangi bir santralin yapılması mümkün değildir" diye konuştu.

HES'i yapan Norveç Firması Statkraft'ın ekonomik yatırımların yanında sosyal projelere de katkı koyduklarını ifade eden Bakan Yıldız, bu şirketin 230 yerde sosyal projelere destek verdiğini ve Karaisalı ilçesinde de Anadolu lisesi yaptıracağını açıkladı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPKD) Başkanı Hasan Köktaş da bu yılın başından ekim ayına kadar geçici kabulleri yapılıp devreye alınan özel sektör hidroelektrik yatırımının adedinin 45, kurulu gücünün de 690 megavat düzeyinde olduğunu belirterek, "Yıl sonu itibarıyla bu rakam bin megavata ulaşacaktır. Üstelik en karamsar yaklaşımla dahi 2010-2012 yılları arasında toplam 3 bin megavatlık hidroelektrik santrali yapımı devreye alınacaktır" dedi.

Adana Vali Vekili Fikret Deniz ise, "Enerjimiz var olacak, güvenli olacak, temiz olacak eve sürdürebilir olacak. Bunun örneğini burada açıyoruz şimdi" dedi.

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsverk ile Statkraft yetkililerin konuşmalarından sonra, Bakan Yıldız'a Statkraft tarafından bir hediye verildi. Ayrıca Karaisalı Kaymakamı Huriye Küpeli Kan ve Karaisalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cumali Döşlü tarafından Statkraft Yönetim Kurulu Başkanı'na plaket verildi.

Daha sonra Bakan Yıldız, Çakıt Hidroelektrik Santrali'nin açılış kurdelesini Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Landsverk, AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan ve Necdet Ünüvar, Vali Vekili Fikret Deniz ve Statkraft yetkilileri ile birlikte kesti.

Haziran 2009'da Yeşil Enerji A.Ş.'yi satın alarak Türkiye Enerji Piyasası'na giren Statkraft, Adana'nın Karaisalı ilçesi Çakıt bölgesinde bu yılın haziran ayından itibaren elektrik üretimine başladı. Hidroelektrik santrali Türk pazarına hidrogüç sağlarken, Statkraft bu proje dışında Türkiye'de 3 proje üzerinde daha çalışıyor. Statkraft'ın toplam yatırım maliyetinin 500-600 milyon euro civarında olan projeleriyle toplam enerji üretimi kapasitesinin yaklaşık olarak 550 MW olması bekleniyor. Yenilenebilir

enerji konusunda Avrupa'da faaliyet gösteren Statkraft; hidroenerji, rüzgar enerjisi, gaz enerjisi ve bölgesel ısıtma alanlarında yatırım yapıyor. Statkraft firması dünya çapında 20'den fazla ülkede çalışmalar yürütüyor.

BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI
BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI
BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI
BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI
BAKAN YILDIZ ADANA'DA HES AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2010 Salı 18:18:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?