15
Mayıs
2024
Çarşamba
KARAİSALI - ADANA

Mısırın şeker kotasına protesto

 Danıştay 13. Dairesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun "Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10'dan yüzde 15'e artırılması"nın iptaline ilişkin kararı, Adana bölgesinde bulunan Ziraat Odaları tarafından protesto edildi.

Adana bölgesinde bulunan 13 Ziraat Odası'nın başkanları, alınan kararla Türk çiftçisinin rekabet gücünün engellendiğini ifade etti.

haber tarihi: 22 ağustos 2007


Ceyhan, Seyhan, Yüreğir, Kozan, İmamoğlu, Yumurtalık, Karaisalı, Aladağ, Karataş, Tarsus, Osmaniye, Kadirli ve Toprakkale Ziraat Odaları başkanları, Danıştay 13. Dairesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun "Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10'dan yüzde 15'e artırılması"nın iptaline ilişkin kararına tepkilerini ortak bir yazılı açıklamayla duyurdu.


Açıklamada, Türkiye'nin 3 ila 4 milyon ton civarında olan mısır üretiminin yüzde 50'sinden fazlasının Adana bölgesinden karşıladığını hatırlatan 13 Ziraat Odası başkanı, "Bölgede mısır hem birinci hem de ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir. Dekar başı verim ise gelişmiş ülkelerin aldığı 800-900 kilogramın üzerinde olup 1 ton civarındadır. Hatta bizim bölgemizde bu rakam 1.5 tona yaklaşmaktadır. Danıştay'ın bu kararı ile ekim alanlarımız sınırlanmakta ve bölge çiftçisinin rekabet gücü yok edilmek istenmektedir. Bu tür sınırlamalar yerine ülkemize kaçak yollardan şeker girişinin engellenmesi şarttır" ifadelerine yer verdi.


Uygulanan yanlış politikalar sonucu Türkiye'deki mısır üreticisinin ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde üretim ve hatta ihracat yapmasının engellendiğini savunan Çukurova Bölgesi Ziraat Odası başkanları, "Nitekim geride bıraktığımız yıllarda Türkiye mısır ithal eden bir ülke konumuna gelmiştir. Hal böyle iken ve Türkiye'nin nişasta ihtiyacı ortadayken bölgesel bazda ve tarıma dayalı sektörlerin ihtiyacının ne olduğunu belirlemeden, günlük ve popülist yaklaşımlarla alınan kararlar tüm ürünlerdeki mekanizmayı bozmaktadır. Mahkeme kararıyla yapılan kısıtlamalar mısır üreticisinin ürününü hak ettiği fiyattan satamamasına yol açacaktır. Türk tarımının sürprizlerle karşılaşması ve arz-talep dengesinin bozulması engellenmelidir" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 10:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?