23
Mayıs
2024
Perşembe
KARAİSALI - ADANA

Salbaş'ta 'Fetih' şöleni

İstanbul’un Fethinin 552. Yıldönümü Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı Salbaş Beldesinde düzenlenen bir törenle kutlandı. Salbaş Eğitim ve Kültür Derneği tarafından ilk kez düzenlenen Fetih Şöleni saygı duruşunun yapılması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.

Açış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Davut Develi’den sonra Türkiye Kuranı Kerim Okuma Yarışması ikincisi İbrahim Cansız, Kuranı kerim okudu ve Türkçe açıklamasını yaptı. Tarihçi Cezmi Yurtsever, İstanbul’un fethi ile bir çağın kapanıp yeni bir çağın açıldığını belirterek, “Fatih, İstanbul’u dünyanın idare merkezi yapmıştır. Rumeli Hisarına arapça peygamberin adını yazdırmıştır. Fatih’in yaptırdığı Rumeli Hisarı’nın yanında 60 tane Türk bilim adamı “Türkler, Ermenileri katletti” demek için toplantı yapacaklardı Ama olmadı”dedi.

Karaisalı İlçe Müftüsü Sezai Erdal da Fatih Sultan Mehmet’in aynı zamanda şair olduğunu ve beş dil bildiğini belirterek, Fatih’in “Cihadiye” şiirini okudu. Akşemsettin’in de manevi fetihi olduğunu ifade eden Sezai Erdal, “Manevi değerlere çok önem verildiğinde Türkler yükselişe geçmiştir. Fatih de İstanbul’u fethettiğinde manevi değerleri en yüksek seviyeye çıkarmıştır”
dedi. Türkiye’yi maddi yönden yıkamayan güçlerin her dönemde maneviyatı zayfıtlatma gayretleri içerisinde bulunduğunu kaydeden Erdal, Türk milletinin uyanık olması gerektiğini söyledi.

“Gönül Bahçesi Gurubu” ve Karaisalı Sağlık Meslek Lisesi Mehteran Takımı ile Abdurrahman Yağdıran konserlerinden sonra Karaisalı’da “Fetih” konulu resim, şiir ve kompozisyon dalında birinci olanlara çeşitli ödülleri verildi. Fetih Şöleni Sağlık Meslek Lisesi Folklor Ekibinin gösterisi ile son buldu.

Vedat Şahin-Kenthaber/Karaisalı
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 11:39:22
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 10:51:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?