18
Mayıs
2024
Cumartesi
KARAİSALI - ADANA

Toroslar'a 2 milyar sedir tohumu

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Yılda 10 Milyar, 10 Yılda 100 Milyar Sedir Tohumu" projesi kapsamında, 2 milyar sedir tohumunun Toros Dağları’nda toprakla buluştuğunu bildirdi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, genelde karstik alanlarda, kötü toprak ve iklim koşullarında yayılış gösteren sedir ormanlarının, dünya ormancılığının en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade ederek, "Böyle önemli bir ağaç türüne sahip olmanın verdiği milli ve milletler arası sorumluluğun bilinciyle sedir ormanlarını korumak ve geliştirmek, Türk ormancılığının başta gelen görevleri arasındadır. Ormanlarımız, tarih boyunca yaylacılığa açık otlatmacılık dolayısıyla hem hayvan hem de insan tahribatı sonucu gerek kapalılık gerekse şekil olarak bozuk durumdadır. Gerekli bakım ve rehabilitasyon çalışmalarına tabii tutmak suretiyle bu bahse konu sahaları yeniden verimli ve eski gösterişli orman formuna sokmak mümkündür. 2004 yılında meydana gelen zengin ve tohum yılından istifade etmek suretiyle Toros Dağları’nda 4 bin hektar bozuk orman alanında şimdiye kadar 2 milyar sedir tohumu helikopterlerden atılmak suretiyle toprakla buluşturulmuştur. 2005 yılı ilkbaharında, ekilen 2 milyar sedir tohumundan yaklaşık 100 milyon fidan meydana gelecek, Toroslar ve dolayısıyla Adanamız yeşerecektir" dedi.

Türkiye’nin arazi yapısı itibariyle erozyona uygun bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bu nedenle orman alanlarımız devamlı artarak topraklarımız bitki örtüsü ile kaplanmalıdır. Aksi durumda toprakları kaybettiğimiz gibi yöre halkı da ekonomik, toplumsal ve kültürel pek çok sorunla boğuşmak durumunda kalacaktır" diye konuştu.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Yılda 10 Milyar, 10 Yılda 100 Milyar Sedir Tohumu" projesi Adana çalışmalarının, Karaisalı İlçesi Kızıldağ Yaylası’nda, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve doğa severlerin katılacağı fidan dikimi ile tamamlanacağını kaydetti.

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2004 Çarşamba 13:03:40
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 13:35:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?