18
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Karataş yer altından izleniyor

Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, Çukurova Bölgesi'nin sismik olarak aktif bir süreç yaşadığını belirterek, bölgeye kurulan 4 adet deprem istasyonu sayesinde en ufak hareketlerin dahi izlenebildiğini söyledi.

Baki, Karataş, Ceyhan, Kozan ve Karaisalı İlçeleri'ne Adana Valiliği ve Kandilli Rasathanesi tarafından kurulan ileri teknoloji ürünü uydu iletişim sistemleri sayesinde bölgenin artık dinlendiğini belirterek, "Adana'da 4 tane uydu sistemi kurulduğu için bu bölgeyi artık daha iyi dinliyoruz. Hareketleri algılamaya başladık. Bölgede daha öncede depremler oluyordu ama biz bilmiyorduk. Kurulan istasyonlar sayesinde dünyanın neresinde olursa en uzak depremleri alıyoruz. Korkulacak, bir şey yok. Sismik olarak aktif bir süreç yaşıyoruz. Bundan sonra yeni kurulan Deprem İstasyonları sayesinde bilim tarihine geçecek çalışmalara imza atılmış durumda. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde en ufak bir sarsıntı olsa da, yeraltında deprem üreten, fakat bilinmeyen, görünmeyen örtülü fayları artık daha net ortaya çıkaracağız. Bölge 24 saat takip altında. En ufak sarsıntı bile uydu bağlantısı ile Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi'ne gidiyor" diye konuştu.

Zemin temel etüt raporlarının yönetmeliğe uygun bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin de altını çizen Baki, "Bölgemizde yapılan çalışmalar gayet iyi. Bundan sonra dikkat edilmesi gereken ise yapı tasarımında temel bilgi sağlayan verilerin belirlendiği, zemin temel etütlerine dikkat etmek. Burada sorun yaşanıyor. Anakent Belediyesi'nin çıkarmış olduğu zemin temel etüt raporları yönetmeliğinin, uygun bir şekilde, hazırlanması ve denetlenmesi gerekiyor. Bunları serbest bürolar yapıyor. Adana'da Seyhan Belediyesi'nin dışında bu yönetmeliği uygulayan yok. Yönetmelik yılbaşında çıkarıldı, bu duruma Anakent Belediyesi'nin müdahale etmesi lazım" dedi.
Baki, Çukurova Bölgesinin 1. ve 2. derece deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, "Bunun Türkçe'si her an büyük bir deprem olabilir demektir" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 15:01:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?