20
Mayıs
2024
Pazertesi
KOZAN - ADANA

21. yüzyıl köleleri ailelerine kavuşuyor

KARAİSALI İlçesi’ndeki köyünden 11 yıl önce gezmek amacıyla ayrılıp bir daha haber alınamadığı için ‘öldü’ diye ümit kestikleri 32 yaşındaki Ramazan Palancı’yı gazetedeki fotoğrafından tanıyan 75 yaşındaki babası Şevket Palancı, huzurevine gidip oğluyla karşılaştığında şoka girdi. Baba oğulun özlemle birbirlerine sarılmasını görenler gözyaşlarını tutamadı. İki çocuğu daha zihinsel engelli olan baba Palancı ‘Hiç değişmemiş’ derken Ramazan Palancı, babasının yüzünü inceledi. Kurtarıldıktan sonra valiliğin kendisine verdiği ayakkabıları poşetten çıkarıp babasına vererek ‘Köyde giyersin, ayakların üşümesin’ diyen Ramazan Palancı’nın davranışı tanık olanları ağlattı. Gaziantep’in Şahinbey İlçesi’nde 4 oğluyla birlikte yaşarken, küçük bir tartışmaya kızıp evden ayrılan ve 5 yıldan beri köle gibi çalıştırılan 54 yaşındaki Hüseyin Eren’i çocukları teslim aldı. ‘Babam, ben askere gitmeden 2 gün önce ortadan kayboldu’ diyen 24 yaşındaki Süleyman Eren, ‘Neye küstü, kime kahretti bilmiyorum. Beni askere bile göndermedi, 5 yıldan beri de haber alamıyorduk’ diye konuştu. Baba ile 3 oğlu birbirlerine hasretle sarılırken, ‘Aramızda küslük yok, artık hep bir arada yaşayıp, hiç ayrılmayacağız’ sözünü verdi.

Elazığ’da çocuklarıyla birlikte yaşarken, emekli maaşını çekmek için evden ayrılıp 5 aydan beri haber alınamayan 66 yaşındaki Mehmet Ateş’in 38 yaşındaki oğlu Halil Ateş, babasının çalışmak için gittiğini düşünerek aramadıklarını söyledi. Halil Ateş, ‘Babam emekli olduktan sonra sıkıldığını, çalışmak istediğini söylüyordu, ama evden kaçacağını tahmin etmiyordum. Birkaç gün haber gelmeyince iş bulup çalışmaya başladığını düşünerek aramadım’ dedi. 19 kişiyi köle gibi çalıştırdıkları gerekçesiyle tutuklanan toprak ağalarının, ailelere para teklif ederek ‘davacı olmamalarını’ istedikleri ortaya çıktı.

ACI MUTLULUKLA BİTTİ

Yakın akrabası olmadığı için 15 yıldan beri görüşmediği yeğeni Hasan Aydın’ın teslim aldığı 63 yaşındaki Ali Sağ’ın 6 yıldan beri Arslanlı Köyü’nün Topallar mahallesinde çalıştırıldığı ortaya çıktı. Dayısını teslim alan emekli polis memuru Halil Aydın, ‘İnsanları böyle köle gibi çalıştırmak, hangi vicdan, hangi inanca sığar bilmiyorum. Ben 16 yıldan beri görüşemiyordum. Kaybolduğunu da gazetedeki fotoğrafını görünce öğrendim’ dedi.

4 KİŞİ SAHİPSİZ

Konuşma ve zihinsel engelli olan, açık kimlikleri de belirlenemeyen Ömer, 49 yaşındaki Bahattin Aras, 21 yaşındaki Hasan Tatar ile 54 yaşındaki Ahmet Yurtkuran’ın yakınlarına ise hálá ulaşılamadı.  

hürriyet.com
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 11:32:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?