26
Mayıs
2024
Pazar
KOZAN - ADANA

Kozan Kalesi ışıl ışıl

KOZAN KALESİ AYDINLATILIYOR

Kozan Belediyesi 400 rakımlı tarihi kaleyi, aydınlatılma çalışması başlattı.

Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, bir yıl önce turizme kazandırılmak üzere kale ve çevresinde başlatılan çalışmalara aydınlatma projesi ile devam edildiğini belirterek, "Tarihi ve turistik kalenin aydınlatılması için 2,5 kilometrelik alanına kablo döşenerek 60 noktada LED teknolojili 300 watt gücünde projektörler kullanılıyor. Projektörlerin 100 bin saat ömür süresine sahip olmasından dolayı eski tip aydınlatma projektörlerine göre yüzde 60'ın üzerinde enerji tasarrufu da sağlanmıştır. Yapılan aydınlatma sisteminde sınırsız sayıda renk değişimi gerçekleşecek ve dinamik aydınlatma yapılacak, aynı zamanda kullanılan sistem dünya teknolojisinde en uzun noktaya ışığı atabilen en gelişmiş ürünlerden oluşmaktadır" dedi.

Adana Valiliği İl Özel İdaresi'nin yüzde 70 katkılarıyla yapılan aydınlatma sisteminin 820 bin liraya mal olacağı bildiren Özgan, Kozan Kalesi'nin, Kozan tarihinin en eski tanığı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Kozan Kalesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Kozan'da olup bitenlerin sessiz şahidi ve gözlemcisidir. Yıllardır tarihi bir taş yığını gözü ile bakılan bu heybetli ve gizemli kalemize çevre düzenleme ve kale surlarının aydınlatılması çalışması ile yeniden bir vasıf kazandırdık. Kozan Belediyesi olarak yaptığımız ve büyük bir bölümünü Kozan'a ve Kozanlıya kazandırdığımız Kale Projesi ile birlikte, Kozan'ın sosyal yaşantısına yeni bir değer kattık. Kozan'da yaşayıp da Kozan Kalesi' ne hayatında hiç çıkmamış insanlarımız dahi, bugünlerde kaleden aşağı inmek istemiyor. Uzun yaz gecelerinde serin ve büyüleyici manzarası ile birçok insanı kendine çeken kalemizde çay ve melengiç kahvesi içmenin keyfi bambaşkadır. Günün stresini atıp nefes alabileceğiniz ve eşsiz Kozan manzarasını seyredebileceğiniz bu tarihi mekan şimdi hemşerilerimizin ve turizmin hizmetinde"

Özgan, bu çalışmalarında katkılarından dolayı Adana Valisi İlhan Atış'a da teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2010 Çarşamba 15:42:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?