19
Mayıs
2024
Pazar
KOZAN - ADANA

Kozan'da köle pazarı

Yaşları 13 ile 65 arasında değişen engellileri boğaz tokluğuna yıllardır tarlalarında çalıştırdıkları için gözaltına alınan 20 kişiden 11’i tutuklandı.

Almanya’dan ailesiyle birlikte memleketi Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne tatile giden zihinsel engelli 13 yaşındaki Kaan Şık’ın kaybolması nedeniyle Şık ailesi, polise başvurdu.

Polis ekipleri de araştırma sonunda Kaan Şık’ın Adana’nın Kozanlı ilçesine bağlı Arslanlı köyünde zorla çalıştırıldığı bilgisine ulaştı.

Bu ihbar üzerine jandarma ekipleri devreye girdi. Köyde bir ay süren çalışma yapan ekipler, çok sayıda zihinsel engellinin zorla tarlalarda çalıştırıldığını saptayınca operasyon başlattı.

Köydeki ev ve ahırlar da arama

Jandarma, yaklaşık 400 silahlı askerle tüm köyü kuşattı. Köydeki ev ve ahırlar da arandı. Aramalar sonunda ahırlarda barınan dördü çocuk 19 kişi kurtarıldı.

Aralarında yedi yaşında köye getirilen ve şu anda 23 yaşında olduğu anlaşılan zihinsel özürlü bir gencin de bulunduğu öğrenildi. Ancak bulunanlar arasında Kaan Şık çıkmadı.

Diğer köylerde araştırılıyor

Ekipler diğer köylerde de benzer şekilde engelli çalıştırılıp çalıştırılmadığını araştırmaya başladı.

Köydeki engelli çocuk çalıştırma uygulamasının yıllardır sürdüğü ve bölgede oturanlarca da kanıksandığı belirtildi.

Çocukların da zihinsel engelli olmalarından dolayı içinde bulundukları durumu kavrayamadıkları anlaşıldı.

Zanlılar, jandarmadaki sorgularında iddiaları kabul etmedi. Tersine kimsesiz engelli çocuklara sahip çıktıklarını öne sürdü.

Çocukların ailelerine ulaşılmaya çalışılıyor

Jandarma ekipleri ilk iş olarak çocukların ailelerine ulaşmaya çalışıyor. Ancak, çocukların yıllardır burada olmaları ve ailelerinin de bulamaması nedeniyle bu işlemin uzun süreceği belirtiliyor.

Zihinsel engellileri zorla çalıştırdığı öne sürülen ve köyde geniş arazileri bulunan 20 kişi gözaltına alındı. Yapılan sorgulamada çocukların insan tacirleri tarafından Adana’da sokaklarda toplanarak 500 milyon liraya köyde ağalara teslim edildiği öğrenildi.

İnsan ticareti yapmak suçundan Adliye’ye sevkedilen zanlılardan 11’i tutuklandı.
hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2004 Cuma 12:54:22
Güncelleme :8 Aralık 2004 Çarşamba 14:15:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?