18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İncirlik esnafı eski günlerini arıyor

Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı İncirlik Beldesi'ndeki hava üssünde bulunan Amerikan askerlerine satış yapan esnaf, asker sayısının azalması nedeniyle birer birer kepenk kapatıyor.

Irak Savaşı öncesinde hareketliliğiyle gündemden düşmeyen İncirlik Üssü'nün bulunduğu belde, Amerikalı asker sayısının azalması nedeniyle bugünlerde hayalet şehri andırıyor. Tek tük Amerikan askerinin alışveriş yaptığı beldede, esnaf zor günler geçiriyor. İşsizlik nedeniyle çoğu esnaf, zamanını dükkanlarının önüne çıkardıkları masalarda iskambil oynayarak geçirirken, İncirlik Esnafları Kalkınma, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdulkerim Estetik, tezkerenin Meclis'ten geçmemesi nedeniyle üsteki asker sayısının 20 binlerden 4 binlere kadar düştüğünü ifade etti. Estetik, "Savaş öncesi İncirlik'te 463 esnaf vardı, tezkere Meclis'ten geçmeyince Amerikan personelinin çoğu buradan çekildi, esnafın sayısı da 226'ya kadar düştü. Bunların yarısı da, hemen hemen kapalı. Esnafımız hayatlarını devam ettirmek için otorite boşluğu olan Irak'a gitmeye başladı" dedi.

İncirlik esnafının tamamen Amerikan askerlerine yönelik ürünler sattığının altını çizen Estetik, "İncirlik esnafı vergisini, kirasını ödeyemeyecek duruma geldi. Uzun vadeli, ucuz faizli kredi istiyoruz. Esnaf çok az askerle geçimini sağlıyor, eski birikimini yiyor. İşyerlerinin çoğu kapanmış durumda, ne kadar dayanırlar bilemiyoruz. Yeni Amerikalılar'ın gelip gelmeyeceği, Türk Hükümeti'ne bağlı. Buradaki satışların hepsi turistik, askerlere yönelik. Adana'dan buraya gelip de, kimse alışveriş yapmaz. Buranın ekonomisi tamamen askere dayalı" diye konuştu.
İncirlik esnaflarından Murat Özerden ise, Irak'ta da İncirlik esnafı oluşmaya başladığına dikkat çekerek, "Depolardaki mallarını satamayan esnaf, Irak'ta amerikan askeri olduğu için oraya gitmeye başladı. Irak'ta da bu kadar incirlik esnafı var. Askerlerin azalmasıyla dükkanların sayısı da azaldı, neredeyse asker başına bir dükkan düşüyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2005 Salı 14:34:22
Güncelleme :16 Ağustos 2005 Salı 14:44:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?