22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ANTALYA, DUBAİ VE MIAMİ İLE YARIŞABİLİR Mİ?

Plastik sanatların alınıp satıldığı merkez olmaya en müsait illerden biri aslında Antalya. Ama Miami ve Dubai’nin yaptığını bir türlü başaramadı. Şimdi bir fırsat yaratılıyor Art Show Antalya ile. Sanatın alıcısıyla satıcısını buluşturacak etkinlik 21-25 Nisan tarihleri arasında Cam Piramit’te yapılacak.

Ülkemizde metrekareye düşen otel sayısı bakımından sanırım Antalya birinci sıradadır. Peki bu kadar oteli olan bir yerde neden doğru düzgün bir sanat galerisi olmaz, İstanbul’un büyük galerileri gidip orada şube açmazlar? Açanlar da bir yıl sonra pılını pırtısını toplayıp İstanbul’a döner?

Otel sayısıyla sanat galerisinin olup olmamasını karşılaştırmamı elma-armut denklemine vurmayın hemen.

Mutlaka fark etmişsinizdir, modern ya da klasik olsun, sanat eserlerinin en çok kullanıldığı yerlerdir oteller. Otel sahibinin ya da onun danışmanının zevkine göre bir heykel karşılar sizi. Lobilerde mutlaka büyük boyutta tablolara rastlarsınız.
Hatta odalarda bile genellikle röprodüksiyonlar ya da fotokopi çoğaltmaları asılıdır.
Evet, gözünüzde sanata yer veren bir otel prototipi canlandırabildiysem, şimdi otel sayısıyla sanata talebi karşılaştırmamın nedeni anlaşılmıştır sanırım.

Oteller de birer koleksiyonerdir çünkü. Ama koleksiyonlarını danışmanları aracılığıyla büyük kentlerdeki galerilerden satın aldığı eserlerle oluştururlar ya da anlaştıkları bir sanatçı onlar için iş üretir.

DENİZ, KUM, GÜNEŞ VE ENSTALASYON

İş sadece potansiyel alıcı otellerin çokluğuyla da sınırlandırılamaz tabii.
“Dünyada en fazla turistin ziyaret ettiği kent olan Paris’in en önemli özelliği bir kültür ve sanat merkezi olmasıdır. Geçmişte Aspendos’u yaratan Antalya, bugün artık Altın Portakal Film Festivali’yle başlayan çağdaş kültürel etkinliklerine yeni hedefler koymak zorundadır” düşüncesinden haraketle yola çıkan Dr. Gazanfer Gür şimdi Antalya’da bir Çağdaş Sanat Etkinliği düzenliyor.

21-25 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Art Show Antalya, Cam Piramit Sabancı Kültür Merkezi’nde resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, video art ve dijital sanat dallarında sanatçıları ve sanat galerilerini turizm endüstrisiyle aynı çatı altında buluşturacak ve önemli bir ekonomik potansiyel yaratacak.

Amaç deniz, kum, güneş ve tarihi zenginlikleriyle dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından birisi olan Antalya’yı Akdeniz’in sanat merkezi yapmak.
Neden olmasın?

Art Basel Miami bugün sanatın en önemli pazarlarından biri haline gelmedi mi?
Dubai bile iki yıldır çağdaş sanat fuarı yapıyor Art Dubai adıyla.
Miami ve Dubai’den ne eksiği var ki Antalya’nın?

Hürriyet
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2010 Pazar 22:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?