1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

ANTALYALILAR NEDEN SÜRPRİZ YAPTIKLARINI ANLATIYOR

Lakabı ’Derviş Ömer’, oyunu AKP’ye veriyor. Bu seçimde de öyle yapmış, ama içinden dua ederek... “Allahım şunlara bir diz çöktür” demiş. Deli Ömer diyenler de var ona, ama o herkesten akıllı konuşuyor; “Antalya’da rant var rant... Rant oldu mu işler kötüye gider” diyor...

Sadece rant değil, Antalya’da sürprizin sebebi. Kentin ortasından geçen tramvay inşaatı esnafı siftahsız bırakmış. Üstüne akbil benzeri bir antkart çıkartıp 10 liralık abone ücreti isteyince belediye, halk da çileden çıkmış! Bir de güzelim Antalya’yı yatırım yapıyoruz diye betonlaştırınca Menderes Türel, bu kez bileti Antalyalı kesmiş...

BİR AKP’Lİ SEÇMEN: Oyumu AKP’ye verdim ama Allahım diz çöktür diye de dua ettim!

Ömer Faruk Kocabey: (61 yaşında, emekli)

Amcacığım, Başbakan çok üzüldü Antalya’yı alamadık diye. Sizce neden alamadı? Menderes Türel iyi çalışmıyor muydu?

(Antalya şivesiyle konuşuyor) Ben ona oy verdim ama kaybetceğini biliyordum. On gün önce mitinge gittim; halk istemiyor. İstememesinin sebebi var. Antkart diye bir kart var. Başka illerde 4 lira, burada 10 lira. Halk diyor ki, bunda bir rant var.

Var mı?

Bilemem!

Peki sizde o kart var mı?

Yok. Burada gazeteler günlerce yazdılar. Milletin parasını yemiş. Bu işin yeşili, beyazı yok. Yuh olsun! Bak hanım kızım, bana ‘Derviş Ömer’ derler, ‘Deli Ömer’ derler. Gençliğimde de ‘Komünist Ömer’ derlerdi. Ben karnımdan konuşmuyorum, içimden konuşuyorum, yüreğimden konuşuyorum. Kimseye düşman değilim. Şimdi camiden geliyorum. Ateş olmayan yerden duman çıkar mı?

Peki oyunuzu kime verdiniz?

Vallahi de billahi de AKP’ye verdim. Oyumu verdim ama dua da ettim. ‘Allahım diz çöktür’ diye... Üç gün önce Deniz Baykal’ı gördüm. ’Size oyumu vermedim ama tebrik ederim, başarılar dilerim’ dedim. Memleketimize bir tuğla koyandan Allah razı olsun. Milletin parasını yiyen Müslüman da olsa, komünist de olsa Allah belasını versin! AKP, İstanbul’da hayırlı işler yaptı. Allah yağmur yağdırdı. Yolunu açtı. Ama Ankara’yı kuruttu. İsmail Erten dedi ki, antkartta problem var. Adamı AKP’den attılar. Esas onu bulun, konuşun. Neden attılar? Antalya’da rant var, rant!

BİR CHP’Lİ SEÇMEN: Antalya, tramvaya altgeçide değil, aydınlığa çağdaşlığa oy verdi

Şeref ÖZYURT: (59 yaşında, emekli )

Antalyalı Başbakan’ı şaşırttı...

Antalya halkı bu seçimlerde altgeçide, tramvaya değil, çağdaşlığa, aydınlığa oy verdi. Ben de oyumu CHP’ye verdim. Yeni başkan oğlumun hocası, çok çalışkan bir insan. Antalya’ya çok şey yapacak. En azından dürüst yapacak her şeyi. Biz bir kere İstanbul’da Ergun Göknel’le her şeyi yüzümüze gözümüze bulaştırdık. İyi bir ders aldık. Bundan sonra bir daha asla öyle olmaz. Bizim geçmişimizde başka leke yok. Hoca da yapmaz zaten.

Battal Aslan: (75 yaşında, emekli öğretmen) Türel bir tramvay yaptı, yollar hep daraldı...

Sizce Menderes Türel niye kaybetti?

Menderes Türel’e bir şey demiyoruz. İyi hizmet yaptı, ama iyi yapamadıkları da var. Bir tramvay yaptı, bütün yollar daraldı, yürüyecek yer kalmadı. Yanlış hizmet yaptı. Esnaf da bundan şikayetçi. Otobüslerin aynaları yoldan geçerken neredeyse kafamıza değecek...

Yeni Başkan’dan umutlu musunuz?

Çook! Hoca yaparsa iyisini yapar.

Erol Bozkurt. (53 yaşında, emekli) AKP’ye oy verecektim antkarttan sonra vazgeçtim

Kime oy verdiniz?

CHP’ye... Aslında AKP’ye vereyim diyordum ama antkarttan sonra vazgeçtim. Antalya’daki insanlar genelde emekli. Menderes Türel, emeklileri ciddiye almadı. 630 lira maaş alıyorum, iki çocuk okutuyorum. Antkartla kendim her binişte 1 lira ödüyorum, çocuklar 75 kuruş. Ama kart başına verdiğim 10 lira zoruma gidiyor. Haksız yere alınan 10 lira. O para nereye gidiyor, bilmiyoruz.

Ahmet Hasan Güler (53 yaşında, kitapçı) Menderes Türel, kendi zenginlerini yarattı

Oyunuzu kime verdiniz?

TKP’liyim ama CHP’ye oy verdim. Çünkü Menderes Türel hizmet vermeden bizi soymaya kalktı. Dört çocuk babasıyım. Evden işe yürüyerek gidip geliyorum. Ne eşime, ne üç çocuğuma antkart aldım. Bir tek mecburiyetten ortaokula giden oğluma aldım... Bu bir tepki. Gidin deniz kıyısına, barakalar yaptılar. Kirası kendi yandaşlarına 65 milyar lira, başkalarına 125 milyar lira. Tıpkı hükümet gibi Türel de, kendi zenginlerini yarattı Antalya’da... Yeşili yok etti. Her tarafımız betonla çevrildi. En son Vakıf arazisi 49 yıllığına kiraya verildi. Herkesin gidip oturduğu, asırlık ağaçların olduğu bir yerdi. Ağaçlar kesildi. Şimdi bir iş merkezi yapılıyor.

Hiç mi iyi bir şey yapmadı Türel?

Yeşili yok edene iyi yaptı diyemem. Her ağacı canlı olarak düşünürüm. O yeşillik benim çocuklarımın geleceği. Onları kimseye peşkeş çekemezsin.

Abdullah Terseser -Vural Odabaşı: Antalyalı’nın AKP’ye yaptığı nankörlük

Sizce Menderes Türel niye kaybetti?

Vural Odabaşı: Şimdiye kadar Antalya’ya böyle hizmet yapan olmadı.

Ne yaptı?

Abdullah Terseser: 11 tane köprülü kavşak yaptı, iki tane arıtma tesisi, bir sürü altgeçit. Antalya böyle bir hizmet görmedi, görmez de... Ama Menderes Türel’i antkart bitirdi. Sonra tramvayın bu dönemde yapılmaması lazımdı. Çok esnaf iflas etti.

Vural Odabaşı: Bazı sıkıntılar haliyle olacaktı. 10 yıl önce bizim önümüzden geçen tramvay yolu yapılırken de çok sıkıntı çektik. Bizce Antalyalı’nın yaptığı nankörlük. Antalya şimdiye kadar böyle hizmet görmedi. Baykal Antalyalı, bir tane eseri var mı acaba?

Abdullah Terseser: Ben Antalya’ya acıyorum. Bir dönem daha kalsalardı on tane daha alt geçit yapılacaktı. Hipodrom olacaktı. Hükümet de destekleyecekti.

AKP’liyiz ama Muratpaşa’da hepimiz CHP’ye oy verdik

Kime oy verdiniz?

Fikret Kılıç: Muratpaşa’da CHP’li Süleyman Evcilmen’e. Çünkü iyi çalışıyor, çok memnunuz. Üç dönemdir üst üste kazanıyor. Ama büyükşehirde Menderes Türel’e verdim. Çünkü iyi hizmet veriyor.

Peki ama bunca hizmete rağmen niye kaybetti sizce?

Antkartı istemedi halk. Tepki gösterdi.

Göremediler mi bunu? Niye tepkileri gözardı ettiler?

Vural Odabaşı: Hangi hükümet gelirse gelsin önce kendi çevresini doyuracak. Menderes Türel de öyle yaptı. Bir de bakın, ben AKP’li olduğum halde Muratpaşa’da CHP’li Süleyman Evcilmen’e oy verdim. Menderes Türel, buraya nasıl olsa alacağız gözüyle baktı. Hiç gezmedi. Halkın arasına girmesi lazımdı. Evcilmen niye seviliyor? Geliyor, çayımızı içiyor, konuşuyoruz. Muratpaşa’da hepimiz ona, CHP’ye oy verdik. Tek başına geliyor, koruma yok, araba yok. Yüzde 60 civarında oy aldı. Önemli olan memlekete çalışmak. İnşallah Mustafa Akaydın da çalışır. Memlekete bir şeyler yapar. Oyumuzu kazanır...

“Yaparsa hoca yapar!”

Karaalioğlu Parkı’ndayız. Fotoğraf çektireceğiz. Bir anda çevremizi gençler alıyor. Çoğu metalci, üzerlerinde Metallica tişörtleri, kulaklarında küpeler... Hepsi liseli... Akaydın’ı onlara soruyorum; “Hocadan iyi başkan olur mu?” Lise 3’e giden Ali Güleç, “Bizim sınıfta herkes defterlerine ’Yaparsa hoca yapar’ sticker’larını yapıştırdı. O kadar çok severiz” diyor. Akaydın, gülümsüyor. Lise 2’li Ekin Gürbüz alıyor sözü; “Biz, ’Ampule oy verene floresan girsin’ dedik” diyor. Millet makaraları koyuveriyor!

Ahmet Göksu: (Tekstilci, 55 yaşında) “Eski tramvay Hasan Subaşı’nı bitirdi, yenisi ise Menderes Türel’i...”

Sizce AKP niye kazanamadı?

Antalya’nın yolları zaten dar. Menderes Türel bir de buraya tramvayı soktu. Yollar tek şeride düştü. Ambulansta bir ağır yaralı olsa, bu yolda ölür. Yollar üç gidiş, üç geliş olur, o zaman yapsın, eyvallah! Ama durum ortada. Eski tramvay DYP’li Başkan Hasan Subaşı’nı bitirdi, son tramvay da Menderes Türel’i...

Tek sebep tramvay mı?

Tabii ki hayır. Belediye reisi halkın içinde gezecek. Çaycı arkadaşa sordum, ‘Hiç yanına geldi mi Türel?’ diye. Hayır. Ama CHP’li Muratpaşa Belediye Reisi Süleyman Evcilmen gelmiş. ’Nasılsın, işlerin nasıl?’ diye... Ben siyasi olarak ne AKP’den, ne CHP’denim; MHP’denim. Ama oyumu Muratpaşa’da CHP’ye verdim. Çünkü Evcilmen geldiğinde altında eski bir Mercedes vardı. Halen ona biniyor, çok iyi çalışıyor... Bir de seçim öncesi Adalet Bakanımız Mehmet Ali Şahin dedi ki, ’Eğer hükümetle uyumlu belediyeleri seçerseniz daha iyi hizmet gelir.’ Ya kardeşim, İller Bankası’ndan nüfusa göre para çıkmıyor mu? Çıkıyor. O parayı belediye iyi değerlendirecek, hizmeti verecek. Sen bana niye böyle diyorsun? Bütün oylarımızı AKP’ye mi verelim? Diyelim ki hepsini verdik. Böyle demokrasi olur mu!

Mine Şenocaklı - Vatan
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 19:07:10
Güncelleme :7 Nisan 2009 Salı 19:11:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?