1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

PORTAKAL'DA BÜTÇE AZALDI, ÖDÜLLER ARTTI

Antalya Belediyesi'nde yaşanan değişiklik sonrası nasıl olacağı merakla beklenen Altın Portakal Film Festivali'nde önemli değişiklikler var. Festival bütçesi kısılırken sinema dünyasının halkla bütünleşmesine öncelik verilecek.

Son beş yıldır AKSAV ve TÜRSAK işbirliği ile düzenlenen ve uluslararası bir boyut kazanan Altın Portakal Film Festivali bu yıl kabuk değiştiriyor. 2004 yılında Menderes Türel'in belediye başkanı olmasıyla değişen festival, önemli bir bütçe olanağına kavuşmuş, aralarında Mickey Rourke, Marisa Tomei, Adrien Brody gibi Hollywood yıldızları Antalya'ya gelmişti. 29 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından CHP'li Mustafa Akaydın'ın yeni başkan olmasıyla Altın Portakal için de yeni bir dönem başlamış oldu. TÜRSAK ile yollarını ayıran AKSAV festivali kendi başına düzenlemeye karar verdi. Bu yıl ki fesitval 10-17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Festivalin yeni şekli hakkında bilgi vermek üzere dün Legacy Ottoman Otel'de bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Verilen bilgiler arasında en dikkat çekici olanı festival bütçesinde büyük bir kısıntıya gidilmiş olmasıydı. Altın Portakal'da geçen yılın bütçesi 21 milyar TL iken bu yıl 9 milyon TL'lik bir bütçe öngörülüyor. Verilen bilgilere göre Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan festivale geçen yıl 7.7 milyon TL'lik bir destek gerçekleştirilmiş. Başkan Akaydın, aynı desteği almamak için bir neden göremediğini, çünkü Altın Portakal'ın Türkiye'nin tanıtımına ve sinema sanatına önemli katkılar sağladığını belirtti. Hatırlanacağı gibi Altın Koza Film Festivali'ne verilen bakanlık desteği önce yarı yarıya azaltılmış, daha sonra yaşanan tartışmaların ardından bakanlık festival sonunda ek bir bütçe çıkartmıştı. Şimdi bakanlık ve Başbakanlık'ın Altın Portakal için nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.

Başkan rakamları açıkladı

Bir soru üzerine festivalin bütçesinin azaltılması konusuna açıklık getiren Başkan Akaydın. Bütçeden temel kalemleri değil, fazla kalemleri kıstıklarını aktardı ve geçen yıl yapılan harcamalardan çarpıcı rakamlar verdi. Başkan'ın verdiği bilgilere göre geçen yılki 21 milyon TL'lik bütçeden 4.1 milyon TL konaklamaya; 3 milyon TL ulaşıma, 2 milyon TL şehir içi ulaşıma ödendi. Ayrıca, TÜRSAK 1 milyon 275 bin TL alırken insan kaynakları bulma hissesi adı altında 1 milyon 265 bin TL harcandı. Logo için 923 bin TL, AKM'ye yapılan tadilat için ise 800 bin dolar harcandı.

Altın Portakal'da yaşanacak önemli değişiklikler hakkında bilgiyi ise festival sanat yönetmenliğine getirilen Vecdi Sayar aktardı. Fesitivalin ana temalarından birisinin "müzik" olduğunu belirten Sayar, amaçlarının mümkün olduğu kadar fazla sinemacıyı Antalya'da buluşturmak olduğunu söyledi. Festivalin bu yıl 46. kez gerçekleştirilecek olması nedeniyle kentin 46 noktasında film gösterimleri yapılacağını, Akdeniz Üniversitesi ile işbirliğine gidileceğini de aktaran Sayar, uluslararası yarışmanın da aynen korunduğunu ancak iki yarışmanın tek çatı altında birleştirileceğini aktardı.

Heykel değişiyor

Festivalde yine önemli yabancı konukların olmasına çabalayacaklarını belirten Sayar, "Ancak bunun için ayrıca para vermeyeceğiz" diye konuştu. Sayar, en iyi film ödülünün 300 bin TL olarak kalacağını, ayrıca en iyi yönetmen, film, senaryo ve görüntü yönetmeni ödüllerindeki miktarı artırarak bir önceki yıla göre toplam ödül miktarını yukarılara çektiklerini bildirdi.

Festival kapsamında "sinema bilgi merkezi" kurulacağını belirten Başkan Danışmanı Göksel Kumsal ise bu merkezin Antalya'ya gelecek yabancı konukların Türkiye sineması hakkında istedikleri her bilgiyi bulabilecekleri bir mekân olacağını ve bir anlamda "film market" görevi göreceğini aktardı. Festivalde ayrıca, kısa ve belgesel yarışma bölümleri de devam edecek. Ayrıca Ali Kocatepe 1974 yılında bestelediği "Antalya'ya Koş" isimli şarkısını festival için yeniden düzenleyecek. Önemli değişikliklerden birisi de festivalin simgesi haline gelen Altın Portakal ödül heykelciğinin yeniden kullanılacak olması. TÜRSAK'ın organizasyonu sırasında ödül heykelciği değiştirilmiş ve tartışmalar yaşanmıştı.
 

...
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 22:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?