1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

SICAKTAN BUNALANI SERİNLİĞE TAŞIYAN TELEFERİK

Antalya'daki turistler, bunaltıcı sıcaktan kurtulmak için ilginç bir yöntem bulmuş. Hem serinliyorlar hem de temiz tava alıyorlar. Sözünü ettiğimiz yer, 2 bin 365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı'nın zirvesi. Dağın zirvesine ulaşmak için Avrupa'nın tek parçalı en uzun teleferiği kullanılıyor.

Göynük, Kemer ve Tekirova gibi turistik beldelere yakın bir konumda bulunan teleferik, 2006 yılında inşa edilmiş. Zaman zaman 380 metre yükseklikte, içindekilere heyecan yaşatan teleferik sıcakla soğuk arasında bir köprü...

Haziran ayının gelmesiyle birlikte termometrenin ibresi de yukarılara doğru tırmanmaya başladı. Herkes artık bunaltıcı sıcaklarda nasıl serinleyebileceğinin hesabını yapıyor. Kimi klimayı çalıştırıp evde oturmayı kimi de denize veya havuza gitmeyi planlıyor. Her yaz olduğu gibi bu yaz da, insanların tuhaf serinleme yöntemlerine şahit olacağımız aşikâr.

Bu yöntemlerden belki de en etkili olanını Antalya'ya tatile giden yerli ve yabancı turistler çoktan bulmuş bile. Hatta öyle serinliyorlar ki bir süre sonra üşümemek için hava sıcaklığının 33 derece olduğu Antalya'nın sahil şeridine geri dönüyorlar. Bahsettiğimiz yer, 2 bin 365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı'nın zirvesi. Antalya için alternatif bir turizm merkezi haline gelen dağın zirvesine ulaşmak için Avrupa'nın tek parçalı en uzun teleferiği kullanılıyor.

Yüzlerce tatil köyü ve otelin bulunduğu Göynük, Kemer ve Tekirova gibi ilçelere yakın bir konumda bulunan Tahtalı Dağı'ndaki teleferik 2006 yılında inşa edilmiş. Önce, dağa inşaat malzemelerini taşımak için bir malzeme teleferiği kurulmuş. Bu teleferik ile 3 bin 700 metreküp beton, 4 bin 500 metreküp su ve 420 ton demir ve çelik üst noktalara taşınmış. Deniz seviyesinden 6 bin metre yükseğe bile teleferik kurmayı başaran İsviçrelilerin, güvenlik standartları ve teknolojileri kullanılmış. 'Denizden gökyüzüne' sloganı ile faaliyete geçen teleferikle Akdeniz'in en yüksek noktası olan Tahtalı Dağı'nın zirvesine ulaşmak için 4 bin 350 metrelik tırmanma şeridini aşmak gerekiyor. Dağın yamaçlarındaki çam ağaçlarının arasından geçtikten sonra teleferik kabini yerden 380 metre yükseklikte seyahate devam ediyor. Bulutlara yaklaşıldıkça 80 kişilik kabinlerde heyecan üst noktaya ulaşıyor. 10 dakika sonra 2 bin 365 metrede kabinden indiğinizde sizi oldukça soğuk bir hava karşılıyor. Sahil şeridinde 33 derece olan sıcaklık bir anda 13 dereceye kadar düşmüş oluyor. Hatta zirvede yer yer kar bile görmek mümkün fakat sadece güneş almayan küçük oyuklarda.

Dağın zirvesinde, Alanya ve Anamur dağlarından Finike ve Elmalı Dağları'na kadar geniş bir coğrafya görülebiliyor. Tesisin yetkilisi Haydar Gümrükçü, bölgede yılın 300 gününün güneşli olduğunu bu nedenle görüş mesafesinin de arttığını söylüyor. Teleferiğin hem yaz hem de kış turizmi açısından fırsatlar doğurduğunu vurgulayan Gümrükçü, "Hafta içi yabancı, hafta sonu da yerli turistler manzarayı seyretmek ve serinlemek için teleferiğe akın ediyor. Günde 300 ile 500 arasında ziyaretçimiz oluyor. Haziranın ortasından itibaren ziyaretçi sayımız 1000'e ulaşır." diyor. Ücretin yetişkinler için 40 TL olduğu teleferikte her yarım saatte bir sefer yapılıyor. Ayrıca, dağın zirvesinde bulunan lokantada ise birçok yemek mevcut.

Mühenna Kahveci - Zaman
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 17:47:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?