1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

DENİZLER ÜSTÜNDE 2,5 SANİYE

Arabanızla 90 km hızla giderken heyecan olsun diye bir duvara çarpmayı düşünür müsünüz? Ya da bulunduğunuz apartmanın 8. katından atlamayı göze alabilir misiniz?

Elbette aklı başında olan hiçbir kimse böyle bir deneyim yaşamak istemez. Ancak bunu spor maksadıyla yapanlar hariç. Dünyanın en iyi dalgıçlarını bir araya getiren Red Bull Cliff Diving World Series, sporcuların tam 26 metre yükseklikten suya ayaküstü daldıkları bir ölüm atlayışı. Üstelik havada takla atarak ya da amuda kalkıp kendisini platform üzerinden atarak... "Aman canım o da bir şey mi, bizim köyde de kayalıklardan çoluk çocuk atlıyor." demeyin sakın. Zira 26 metre hiç de öyle basite alabileceğiniz bir yükseklik değil. Bahsettiğimiz yer İstanbul'daki Kız Kulesi'nin 18 metre olan yüksekliğinin bir buçuk katı, Dolmabahçe'deki saat kulesinin 27 metre yüksekliğinden ise sadece bir metre daha aşağısı... Ne derseniz deyin baş döndürücü bir yükseklik.

Hadi gözünüzü karartıp ve kapatıp atlama cesaretiniz var diyelim, ama bu 12 uçuk sporcunun yaptıklarını yapmanızın imkanı yok. Zira atlarken patates çuvalı gibi kendilerini suya bırakmıyorlar. Havada saltolar yaparak, burgular ve pliseler eşliğinde suyun içine dalıyorlar. Seriye dahil olan 12 sporcu, yıl boyunca çeşitli ülkelerde yapılan turnuva mahiyetindeki yarışmalarda puan toplayarak finale doğru ilerliyor ve en çok puanı alan, serinin sonunda dünya şampiyonu oluyor.

9 dünya şampiyonluğu bulunan Kolombiya'dan Orlando Duque ve yine Kolombiyalı Eber Pava, Rusya'dan Artem Silchenko ve Oleg Vyshyvanov, Fransa'dan Hassan Mouti ve Cyrille Oumedjkane, İngiltere'den Gary Hunt, ABD'den Kent de Mond, Ukrayna'dan Andrey Ignatenko ve Slava Polyeshchuk, Çek Cumhuriyeti'nden Michal Navratil, Lüksemburg'dan Alain Kohl ve Avustralya'dan Steve Black dünyada bu işi yapan ender sporcular. Yaklaşık 40 bin civarında bir seyircinin ölüm atlayışını izlemek için toplandığı Antalya Atatürk Parkı, sporcuların sergiledikleri cesaret, meydan okuma ve güzel hareketlerle alkıştan yıkıldı. 85-100 km bir hızla 3 saniye içerisinde suya dalan sporcuların 3-4,5 metrede suyun dibine doğru daldıkları düşünüldüğünde bu sporu gerçekleştirmek için inanılmaz bir fizik kuvveti ve cesaretin gerekli olduğu zaten apaçık ortaya çıkıyor.

Türkiye'den kimsenin pek cesaret edemediği bu spora merak duyan millî sporcumuz Erinç Kuzucu da misafir sporcu olarak katıldığı Antalya'daki Red Bull Cliff Diving'de üç haftalık bir çalışmanın ardından başarılı bir atlayış gerçekleştirerek 5 jüri üyesinden de tam 10'luk moral puanlarını toplamayı başardı. Red Bull Cliff Diving Series'un Antalya'daki bu güzel ve başarılı yarışmasından sonraki durağı Almanya (Hamburg/29 Ağustos), İsviçre (Sisikon/5 Eylül) ve 20 Eylül'de Yunanistan (Atina/20 Eylül) olacak. Tabii Antalya'daki yarışmada herkes Orlando Duque'den birincilik beklerken Rus sporcu Artem Silchenko'nun birinciliği göğüslemesi sürpriz bir gelişme oldu. Silchenko'nun 2006 yılında bu seride dünya birinciliğinin olduğunu söyleyelim.
 

Salih Zengin - Zaman
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 18:11:04
Güncelleme :16 Ağustos 2009 Pazar 18:12:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?