1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

"Elmalı Hazineleri" anavatanında...

Antalya'nın Elmalı ilçesinden 1984 yılında define avcıları tarafından gün yüzüne çıkartılarak kaçırılan bin 679 parçalık 'Elmalı Hazineleri', yıllar sonra anavatanına getirildi.

Elmalı'nın Bayındır köyünden 1984 yılında define avcıları tarafından kaçırılan bin 679 parçalık 'Elmalı Hazineleri' Türkiye'ye getirildi. Hazinede yer alan sikkeler, bugün törenle ziyarete açıldı. Paha biçilemeyen sikkeler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Antalya Müzesi'ne getirildi ve Sikkeler Salonu'nda sergilenmeye başladı.
Açılış törenine Antalya protokolü ve davetliler katıldı. Açılış töreninde sanatçı Orhan Şanlıel, hazineler için bestelediği 'Toprak Çeker' adlı eserini senfoni orkestrası eşliğinde seslendirdi.

Sikkeler, milattan önce 5'inci yüzyılda Perslere karşı kurulan Atina Birliği dönemine ait. Anadolu'dan ABD'ye kaçırılan ve koleksiyonculara satılmak üzereyken bulunan sikkelerin tamamı bin 900 parça. Ancak halen 221 parça sikkenin nerede ve kimde olduğu bilinmiyor.

Kaçak kazıyla ortaya çıkartılan sikkelerden dekadrahmiler, Perslere karşı Atina Birliğinin kazandığı zafer sonrasında basıldığı biliniyor. O güne kadar sikkelerin en büyüğü 4 drahmi iken zafer sonrası basılan sikkenin 10 drahmi olduğu ifade ediliyor. Arkeologların 1984 yılında ortaya çıkan sikkeler için "100 Yılın Hazinesi" ifadesini kullandığı açıklandı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 18:32:00
Güncelleme :26 Ekim 2009 Pazartesi 20:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?