1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

"Ermeni Olayları" sergisi açıldı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, 1. Dünya Savaşı'nda yaşanan Ermeni olaylarında 50 bin Ermeni'ye karşı bir milyon 400 bin Türk'ün öldürüldüğünü söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Atatürk Konferans Salonu'nda 1. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni olaylarında katledilen Türkleri konu alan "Ermeni Olayları" konulu bir fotoğraf sergisi açtı.

50 adet tarihi fotoğrafın bulunduğu serginin açılışını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, "Ermeni olaylarında 1 milyon 400 bin Türk'ün öldürüldüğünü Ermeniler kendileri söylüyor. Ama suçlanan maalesef hep biz oluyoruz" dedi.

CAN VE MAL GÜVENLİKLERİ SAĞLANDI

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Ermenilerin yüz binlerce Müslüman Türkü öldürdüğünü belirten Kurtcephe, şunları söyledi: "Osmanlı yönetimi, 1915'te düşmanla işbirliği yapan, isyancı Ermenileri uluslararası hukukun kendisine verdiği hakkı kullanarak Suriye ve Lübnan'a göç ettirdi. Bu tamamen ihaneti önlemeye yönelikti. Osmanlı devleti üstelik göç ettirdiği kişilerin can ve mal güvenliğini sağladı. Onlara gelen zararlarda suçlu bulduğu kişileri kurduğu mahkemelerde yargılayıp cezalandırdı" dedi.

EN FAZLA 50 BİN ERMENİ ÖLDÜ

Soykırımın uluslararası hukuka göre, "bir toplumu dininden, dilinden ve ırkından dolayı kasıtlı ve planlı bir şekilde yok etme eylemi" olduğunu anlatan
Kurtcephe, şöyle konuştu: "Böyle bir eylemin olduğuna ilişkin hiç kimse bugüne kadar somut bir belge ortaya koymamıştır. Ama göç esnasında o günün şartlarında savaş devam ediyor. Şartlar olumsuz, salgın hastalıklar kol geziyor. Bu esnada bu insanları Anadolu'dan Suriye ve Lübnan sahillerine nakletmek kolay bir iş değil. Bu esnada bazı eylemler olmuştur. Bu ölenlerin sayısı 50 bini geçmez" dedi.

KENDİLERİ İTİRAF EDİYOR

Göç yollarında yaşamını yitiren 50 bin Ermeni'ye karşın Ermeni isyanlarında ölen Türk ve Müslümanlardan hiç bahsedilmediğini belirten İsrafil Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıl 1920, Paris barış görüşmelerine katılan Ermenilerin sunduğu raporda, Anadolu'daki Ermeni ayaklanmalarında öldürülen Türklerin sayısının 1 milyon 400 bin olduğu ifade ediliyor. Yani 1 milyon 400 bin Türk'ü öldürmekle övünüyorlar. Camilere, samanlıklara doldurularak, vahşice yakılan Türklerin hesabını kimse sormuyor, suçlanan maalesef biz oluyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 11:32:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?