1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

"Krizden çıkmak için daha zaman var!"

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, krizin sona ermesi için daha bahara zamanın olduğunu belirterek, "Türkiye ithal ettiği bu krizden ancak ABD ve Avrupa çıktıktan sonra çıkabilir" dedi.

Finansbank'ın Türkiye hisselerini krizden önce Yunan Milli Bankası'na satan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Sheraton Otel'de düzenlediği toplantıya katıldı. Hüsnü Özyeğin, Antalyalı sanayicileri ve İşadamlarına Global Kriz ve Türkiye konusunda konuşma yaptı. Hüsnü Özyeğin, krizin sona ermesi için daha bahara zamanın olduğunu söyledi. Türkiye'nin ithal ettiği bu krizden ancak ABD ve Avrupa çıktıktan sonra çıkabileceğini de bildiren Özyeğin, buna karşılık Türk bankalarının krize çok sağlam ve likit girdiğini söyledi. Bu sayede Türk işadamlarının ve kobilerin bu sayede güvencede olduğunu bildiren Özyeğin, bundan sonra eskisi gibi yabancı sermayenin en azından birkaç yıl yağmasını beklemediğini söyledi.

Bankaların normal şartlarda sermayelerinin 12 katı risk alabileceğini belirten Özyeğin, finansal krizinin meydana gelmesinde bu risklerin büyük etkisinin olduğunu açıkladı. Bunun yanısıra faizlerin düşmesi ile yatırımcıların yöneldiği fonlardaki spekülatif fiyat artışlarının da krizi tetiklediğini bildiren Özyeğin, örnekler vererek şunları söyledi:

"10 milyar dolar bilançosu olan bir bankanın 800 milyon dolar sermayesi olması lazım. ABD'de bu 40 katına çıkmış. 800 milyon dolar sermayesi olan bir banka 32 milyar dolar risk alabiliyordu. Faizler çok düşmüştü. Yatırımcılar bu yüzden bambaşka arayışlara girdiler. Bu arayışlar arasında gelişmekte olan ülkelere yatırımlar da vardı. Çok fonlar kuruldu. Spekülatif bir ortam oluştu. Bu bir balona döndü."

Dubai'nin de bu krizden çok büyük darbe aldığını belirten Özyeğin, "Dubai gibi kendi nüfusu 210 bin olan bir ülkede, milyonlarca metrekarelik inşaat yapıldı. Tabi ki bu balon patladı şimdi. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen Dubaililer şimdi kendi ülkelerinde o yaptıkları gayri menkul geliştirme projelerinin borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünüyorlar. Abudabi hükümeti Dubai'ye borç vermeseydi, Dubai çok zor durumda olacaktı. Dubai tahvillerinin faizi, dolar bazında yüzde 15'e çıktı. Abudabi yardım edince faizler aşağıya düştü. Dünyada inanılmaz şeyler oluyor. City bank'ın değeri, 2.5 sene önce 300 milyar dolardı. Bütün City Bank'ın değeri 7.5 milyar dolara indi. 153 yıl önce kurulan Letman Brothers batı. Bunlar ABD'nin kaleleriydi. ABD'de, İngiltere'de Belçika'da Hollanda'da birçok bankaya devlet ortak oldu" dedi.

Krizin daha devam ettiğini ifade eden Özyeğin, "Krizin daha bahara dönüşmesi için zaman var. Ufak tefek iyi haberler de çıkıyor. Ama Türkiye 2001 krizinde yaşadıkları acıyı bu krizde yaşamayacak. Türkiye 2001 krizinde yüzde 9.4 küçülmüştü. ABD'nin şimdiki krizden küçüldüğünden çok daha fazla küçüldü. 2001'de Türkiye'de inanılmaz bir bankacılık krizi oldu. Türkiye bundan çok iyi bir ders aldı. Türkiye bankacılık sektörü bu krize çok sağlam bir şekilde girdi. Hem sağlam, hem de likit bir şekilde girdi.

Bunun için bankaların sermaye yeterlilik rasyoları Avrupa'da yüzde 8-9 iken, Türk bankalarının sermaye yeterlilik rasyoları yüzde 16-17. Aynı zamanda Türk bankaları fevkalade likit. Ama biraz daha temkinliler şimdi. Bunda da Merkez Bankası ile BDDK'yı da kutlamak lazım. Hakikaten bu Türkiye için büyük bir güvence. Yani Türkiye ekonomisi bu yıl yavaşlarken, küçülürken bankacılık sektörünün dimdik ayakta olması sayesinde Türkiye'de işadamları ve KOBİ'ler bence güvencedeler. Yeni krediler veriyor Türk bankaları" dedi.

Bununla birlikte önümüzdeki süreçte Türk ekonomisine katkıda bulunan yabancı sermaye girişinin olmayacağını da bildiren Hüsnü Özyeğin, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere giden sermaye artık yağmayacağını söyledi. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere 2007 yılında 1 trilyon 600 milyar doların gittiğini, 2008'de bu rakamın 600 milyar dolara indiğini , bu sene ise 165 milyar doların gitmesinin tahmin edildiğini açıklayan Özyeğin, "Artık yabancı sermaye, krediler eskisi gibi gelmeyecek. Örneğin son üç dört senede Türkiye'ye çok ciddi yabancı sermaye geldi. İki sene önce Türkiye'ye bir yılda gelen yabancı sermaye miktarı 20 milyar doların üzerine çıkmıştı. Bu özelleştirmelerle banka satın almalarla sağlanmıştı. Türkiye'ye artık böyle para girişi olmayacak. Yabancı bankalardan uzun vadeli krediler almak da birkaç yıl mümkün olmayacak" diye konuştu.

"OBAMA ENKAZ EDEBİYATI YAPMADI"
Türkiye'nin ithal ettiği bu krizden ABD ve Avrupa ülkeleri çıkınca kurtulabileceğini söyleyen Özyeğin, ABD Başkanı Obama'nın inanılmaz ekonomik tedbirler aldığını söyledi. Ancak AB'de ise bir birliğin söz konusu olmadığını da ileri süren Özyeğin, Obama'nın çıkıp bir gün ben enkaz devraldım demediğini de belirterek, "Buradan alınacak çok ders var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 12:59:32
Güncelleme :25 Nisan 2009 Cumartesi 13:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?