1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

10 günde 9 hayat

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde son 10 gün içerisinde böbrek nakli yapılan 9 çocuk hayata yeniden 'merhaba' dedi.


Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim ve Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç.Dr. Sema Akman, Organ Nakli Merkezi'nde görevli Doç.Dr. Ayhan Dinçkan ve operasyonları gerçekleştiren ekibin katıldığı toplantıda son 10 gün içerisinde böbrek nakli yapılan dokuz çocukla ilgili bilgi verdi.


Toplantıda, Gaziantep'ten gelen dört yaşındaki Muhammet Eren Yırtıcı'ya, Alanya'dan gelen 5 yaşındaki Zeynep Yılmaz'a, Adana'dan gelen 7 yaşındaki Çağrı Arıkan'a ve Konya'dan gelen 14 yaşındaki Betül Kaya'ya kadavradan alınan böbreklerin nakledildiği belirtildi.


Afyon'dan 11 yaşındaki Mehmet Sinan Ertokuş'a, Gaziantep'ten Ahmet Taşatan'a, Diyarbakır'dan Türkan Cihan'a ve Urfa'dan 13 yaşındaki Cuma Yıldırım'a da annelerinden alınan böbrek nakledildi. Yine Şanlıurfa'dan 11 yaşındaki Halil İbrahim Tatsız'a ise ağabeyinin böbreği nakledildi.
Özellikle doğuştan böbrek yetmezliği hastalığı bulunan 5 yaşındaki Zeynep Yılmaz'ın son şansı olduğu ve nakil ile tekrar hayata döndüğü belirtildi.


Nakil yapılan Çağrı Arıkan'ın ise iki yaşından bu yana nakil için beklediği, ancak şu ana kadar 4 kez kadavra çıkmasına rağmen nakillerinin enfeksiyon kapması nedeniyle gerçekleşmediği belirtildi. Arıkan'a 5'inci defa çıkan böbreği başarıyla nakledildi.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, çocukların gözlerindeki parlak bakışları gördükleri için çok mutlu olduklarını söyledi.

Özellikle çocuk nakillerinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Süleymanlar, şöyle konuştu: "Nakil olan çocukların bir çoğu doğuştan böbrek yetmezliği çekiyor. Bu nedenle yaşıtları gibi rahat büyüyemiyor. Ancak bu yıl özellikle kadavraların artmasıyla birlikte çocuklara nakil sayısı da arttı. 2008 yılında kadavradan 43 böbrek nakli gerçekleştirirken bu rakamı bu yıl şimdiden 46'ya çıkarttık."


Doç. Dr. Sema Akman ise, böbrek nakilleri sayesinde hasta olan çocuklarımızın tekrar gülmeye başladığını belirterek "Halkımız daha fazla organ nakli ile ilgili bilgi sahibi olmalı. Tüm halkımızı bu konuda duyarlılığa davet ediyoruz. Bağış yapan tüm ailelere de teşekkür ediyoruz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 16:35:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?