1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

112 kilodan 70 kiloya düştü!

TÜP MİDE YÖNTEMİ İLE 5 AYDA 42 KİLO VERDİ

Antalya'da 112 kilo ağırlığındaki Asuman Koç, tüp mide yöntemi ile 5 ayda 42 kilo vererek 70 kiloya düştü.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 3 yıldır uygulanan tüp mide yöntemi ile obezite hastalığına çare bulunuyor.

Hastanenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Öğünç tarafından son 3 yılda yapılan 46 tüp mide ameliyatında hastaların yüzde 90'ında obezite hastalığının sona erdiği ve kilo verdiği açıklandı.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Öğünç, obezitenin ciddi bir sağlık problemi olduğunu söyledi. Obezitenin yüksek tansiyon, şeker, kalp ve damar

hastalıklarına neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Öğünç, "Obezite kadınlarda meme kanseri riskini 8 kat, erkeklerde prostat ve kalınbağırsak riskini de 4 kat arttırıyor. Ayrıca çeşitli eklem rahatsızlıklarına da neden oluyor. Obezite hastalarına ilk olarak diyet ve egzersiz ile zayıflamayı öneriyoruz. Ancak aşırı kilolulara egzersizi uygun bulmuyoruz" dedi.

Öğünç, 5 yıldan uzun süredir aşırı şişman olup bütün yolları denemesine karşın zayıflayamayanlara cerrahi müdahaleyi önerdiklerini anlatarak, "Obezitede by-pass, tüp mide ve kelepçe olmak üzere 3 cerrahi müdahale yöntemi bulunuyor. Bunların en sağlıklı olanı ise tüp mide yöntemidir. Tüp mide yönteminde vücuda 1 cm genişliğinde bir kesiden girilerek midenin yüzde 95'lik kısmı çıkartılıyor. Midenin iştahla ilgili kısmı da çıkartıldığı için kişi açlık hissetmiyor. Hasta bu yöntem sayesinde ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuluyor" diye konuştu.

112 KİLODAN 70'E DÜŞTÜ

Toplantıya katılan 38 yaşındaki ev hanımı Asuman Koç, bu yöntemle 5 ay içerisinde 42 kilo vererek 112 kilodan 70 kiloya düştüğünü söyledi. Ameliyattan önce kolesterol, şeker başlangıcı ve karaciğerinde yağlanma gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını anlatan Koç, "Evde özel işlerimi bile yapamaz hale gelmiştim. Adeta dünyaya küsmüştüm. Aşırı kilolarım nedeniyle çocuklarımla ilgilenemiyordum. Üzerime uygun kıyafet bulmakta güçlük çekiyordum. Ameliyattan sonra çok rahatladım. 42 kilo verdikten sonra bütün sağlık sorunlarımdan kurtuldum. Beni görenler artık tanıyamıyor. Herkese tüp mide yöntemini tavsiye ediyorum" dedi.

Tüp mide yöntemiyle 2 ay içerisinde 20 kilo veren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli 29 yaşındaki araştırma görevlisi Beylem Banbul Acar ise, "Karaciğerimde yağlanma vardı, ailemde de karaciğer sorunu olduğu için bu durum beni çok tedirgin etmişti. Bu nedenle erken davranıp zayıflamak istedim. Uzun araştırmalar sonucu bu operasyonu olmaya karar verdim. Operasyonun ardından 2 gün gibi kısa bir sürede hastaneden taburcu oldum. 2 ay içerisinde hiç diyet yapmadan 102 kilogramdan 82 kiloya düştüm. 4 ay sonra da 60 kiloya kadar düşeceğim" şeklinde konuştu.

Mesleği gereği sürekli su altına daldığını söyleyen Acar, "10 yıldır dalış yapıyorum. Son zamanlarda dalışlarda zorlanmaya başlamıştım. Dalış sırasında çok yoruluyordum. Üstelik yapmam gereken bir doktora tezim vardı. Ayrıca vücudumdaki yağ oranı fazla olduğu için dalışlar benim için risk oluşturuyordu" dedi.

TÜP MİDE YÖNTEMİ İLE 5 AYDA 42 KİLO VERDİ
TÜP MİDE YÖNTEMİ İLE 5 AYDA 42 KİLO VERDİ
TÜP MİDE YÖNTEMİ İLE 5 AYDA 42 KİLO VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2009 Perşembe 14:28:03
Güncelleme :3 Aralık 2009 Perşembe 15:19:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?