22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

13 yıldır süren hukuk mücadelesi

13 YILDIR SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

Iğdır'dan Kars'a özel aracıyla göreve giderken trafik kazasında hayatını kaybeden oğlunun 'şehit' sayılmasını isteyen polis babası, 13 yıldır hukuk mücadelesini sürdürüyor.

Antalya'da yaşayan Cafer (68) ve Ayşe Kayku (60) çiftinin oğulları Cengiz Kayku, 15 yıl önce Elazığ Polis Meslek Yüksek Okulu'nu bitirip Iğdır'ın Aralık ilçesine atandı. İlçe polis karakolunda görevli Kayku, 13 yıl önce iki arkadaşıyla birlikte özel otomobille dış görev için Kars'a gitti. Valilik izniyle gittikleri Iğdır- Kars karayolunda mucurlu yolda aşırı hız nedeniyle kaza geçiren polis memurları Semun Gazi Verim ve Eyüp Nacak yaralandı. Beyin kanaması geçiren Cengiz Kayku da Kars'ta beyin cerrahı

olmadığı için sevk edildiği Erzurum Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Bir haftalık nişanlı olan Kayku, Antalya'da toprağa verildi.

BABA DAVA AÇTI

Oğullarını kaybetmenin acısını dindirmeye çalışan Kayku ailesi, oğullarının 'şehit' sayılamayacağının söylenmesiyle bir acı daha yaşadı. Dış görev yazısına rağmen kaza özel araçla yapıldığı için 'oğlunuz görevi başında değil gezmeye giderken öldü' sözleri aileyi adeta yıktı. Baba Cafer Kayku bunun üzerine oğlunun şehit sayılması ve yasal haklarının verilmesi için Kars'ta dava açtı. Kars 2'nci Asliye Mahkemesi, zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle Cafer Kayku'nun başvurusunu reddetti. Karar Danıştay'da da

onanınca, acılı baba bu kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e mektup yazarak yardım istedi. Ancak mektuplarına karşılık alamadı. Kayku, bunun üzerine son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu fakat buradan da zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle başvuru reddedildi.

OĞLUMA ŞEHİTLİK MERTEBESİNİ ÇOK GÖRDÜLER

Oğluna 'şehit' diyebilmek için yıllardır hukuk mücadelesi veren acılı baba, "Oğlum vatanı için şerefiyle, onuruyla şehit oldu. Ama onu şehitlik mertebesini bile çok gördüler. Allah bu acıyı düşmanıma bile vermesin. Tek isteğim oğlumun şehit olarak kabul görmesi. Amacım oradan gelecek para pul değil. Oğlumu sürekli rüyamda görüyorum, 'hakkımı ara baba' diyor. Zaten oradan bir para gelirse eğitim için bağışlayacağım" dedi.

TANSİYON VE ŞEKER HASTASI OLDUM

Oğlunu kaybetmenin acısını hâla yüreğinde hissettiğini söyleyen anne Ayşe Kayku ise şunları söyledi: "Oğlumun ölümünden sonra 3 ay içerisinde saçlarım ağardı. Tansiyon ve şeker hastası oldum. Depresyon ilaçlarıyla ayakta duruyorum. Bizi en çok yıkan valiliğin görev yazısına rağmen 'oğlunuz gezmeye giderken öldü" sözleri oldu. 13 yıldır her gün oğlumla konuşuyorum. Ona hakkını arayacağımızı söylüyorum."

13 YILDIR SÜREN HUKUK MÜCADELESİ
İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 12:27:05
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 12:59:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?