21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

14 Mart Tıp Bayramı

Türk Sağlık-Sen Antalya Şube Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayınladığı bildiride, yeni hazırlanan sağlık yasaları ile sorunların çoğalacağı gerekçesiyle tıp bayramının buruk kutlandığını söyledi.

Türk Sağlık-Sen Antalya Şube Başkanı Yılmaz, sağlık çalışanları olarak 14 Mart Tıp Bayramı'nı buruk bir şekilde kutladıklarını açıkladı. Yılmaz, yaptığı açıklamada, yeni sağlık yasalarının yeni sorunları beraberinde getireceğini, mevcut sıkıntıların çözümüne yönelik ciddi adım atılmaması nedeniyle 14 Mart'ı bir bayram havasında kutlayamadıklarını belirtti. "Bayram demek mutluluk demek, sevinç demektir" diyen Yılmaz, "Sağlık çalışanları olarak bizler ne mutluyuz ne de sevinebiliyoruz" ifadelerini
kullandı.

14 Mart Tıp Bayramı'nı sorunlarla karşıladıklarını anlatan Yılmaz, yayınlanan bildiride şu görüşleri savundu: "Hazırlanan yasa sağlık alanındaki uygulamaların sorunları çoğaltması ve mevcut sıkıntıların çözümüne yönelik ciddi adımların atılmaması nedeniyle ne 14 Mart bizim için bir bayram gibidir, ne de yılın diğer 364 günü bizim için mutlu geçmektedir. Bugün Türkiye'de Sosyal Güvenlik Reformu ile haklarımız kısıtlanmak ve yarınlarımızın tehlikeye atılmak istenmektedir. Sağlık para ile alınıp satılabilen bir meta haline getirilmeye çalışılmaktadır. Olumsuzlukta eşitlik sağlama amacı güdülen bu reformla birlikte kamu çalışanlarının ve vatandaşların üstündeki yük artırılmakta, emeklilik hayal olmaktadır."

HASTANELER RANT MERKEZİ OLACAK

Hazırlanan yeni yasayla hastanelerin adeta birer rant merkezi haline dönüşeceği inancını taşıdıklarını söyleyen Dr. Ali İhsan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Şu an Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekleyen Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastaneler özelleştirilmeye çalışılmaktadır. Tüccarların bile yer aldığı fakat çalışanların temsil edilmediği hastane birlikleri yönetim kuruluna tanınan yetkilerle hastane bina ve arazilerin satışından, kurumda görev alacak personelin belirlenmesine kadar birçok yetki şahısların insafına bırakılmaktadır. Hastaneler politize olup yerel siyasetçilerin yön vereceği birer rant merkezi haline geleceğini düşünmekteyiz."

Son 5 yıldır uygulanan farklı istihdam politikalarında ısrar edilerek sağlıkta çalışma barışının bozulduğunu ve işyerlerinde huzur kalmadığını da açıklayan Türk Sağlık-Sen Başkanı Dr. Ali İhsan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Sözleşmeli personellerin aile bütünlükleri parçalanmış, eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Döner sermaye adaletsizliğine bir çözüm bulunmamış, röntgen birimlerinde çalışan personelin sağlığı tehlikeye atılarak mesai saatleri artırılmaya çalışılmaktadır. Aile hekimliğinde aksayan yönlerin düzeltilmemesi, tayin ve terfilerde yaşanan adaletsizlik nedeniyle sağlık çalışanları mağdur edilmektedir. Sadece bir yılda Sağlık Bakanlığında görev yapan doktorların 3 bin 16 tanesinin istifa etmesi bile sağlık çalışanların yaşadıkları sorunların önemli göstergelerinden biridir."

CAN GÜVENCESİNDEN YOKSUN ÇALIŞIYORLAR

Dr. Yılmaz, yaşanan tüm bu sıkıntıların yanında hastanelerde yaşanan şiddet olayları ile sağlık çalışanlarının çalıştıkları yerlerde can güvenliğinden yoksun bırakıldığını da anlattı. Tüm bu sorunların yanına bir de hastanelerde yaşanan şiddet olayları eklendiğini belirten Dr. Yılmaz, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yayınladığı bildiride şu ifadeleri kullandı: "Özellikle son bir yılda hastanelerde fiziki ve sözlü şiddetin sınırları aşılmış, hastane odalarında doktorların kurşunlanmasından, sağlık
çalışanlarına kar maskeli pusu kurulmasına kadar gelinmiştir. Sağlık çalışanları insanları yaşama döndürme mücadelesi verdikleri işyerlerinde, kendi can güvenliklerinden yoksun kalmışlardır."

Bu tablo ile sağlık çalışanlarının 14 Mart'ı bir bayram gibi kutlamalarının mümkün olmadığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Türk Sağlık-Sen olarak bu olumsuzlukların gölgesinde, yine de tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı gerçekten bir bayram olarak yaşayacağımız 14 Martlara kavuşmak dileğiyle kutlar, sağlık çalışanlarının yüzünün güldüğü günlerin yakın olmasını dilerim."

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 16:05:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?