1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

16. Aspendos Festivali başladı

16. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, G. Verdi'nin 'Aida' operasıyla başladı. Açılış töreninde çoğu yabancı turistlerden oluşan izleyiciler, uzayan protokol konuşmasını alkışlarla protesto etti.

Dünyanın en iyi 5'nci festivali olan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği G. Verdi'nin 'Aida' operasıyla başladı.

Antalya'nın Serik ilçesindeki 1800 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen açılış töreninde, çoğu yabancı turistlerden oluşan izleyiciler uzayan protokol konuşmasını alkışlarla protesto etti. Aspendos'un yıkılma tehlikesine karşı koyulan üst kısımlara seyirci alma yasağı da delindi.

TURİZMCİLERDEN DESTEK İSTEDİ

Yaklaşık üç bin kişinin izlediği festival, saat 21.30'da başladı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, dünyanın sayılı festivalleri arasında gösterilen Aspendos Opera ve Bale Festivali'ne özellikle turizmcilerden destek beklediklerini söyledi.

Festivalin, kültür hizmetinin yanı sıra turizm hizmetini de yerine getirdiğini belirten Gökmen, "Medeniyetin doğusu batısı yoktur. Dünyada sayılı festivaller arasına giren böyle bir festivali düzenleyerek bunu ortaya koyuyoruz. Festivale özellikle
turizmcilerden büyük destek bekliyoruz" dedi.

ALKIŞLI PROTESTO

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'in konuşmasının ardından, rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın mesajı okundu. Ardından konuşmacı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül sahneye çıktı. Bu sırada ingilizce tercümesiyle birlikte yaklaşık 15 dakika süren konuşmalardan sıkılan çoğunu yabancı turistlerin oluşturduğu izleyiciler alkışlı protestoya başladı.

SEYİRCİ YASAĞI DELİNDİ

Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sahneye çıkmasının ardından alkışlı protesto sona erdi. İzleyiciler bu kez 'Aıda' operasını muhteşem bir şekilde sahneye koyan Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarını alkışlamaya başladı. Bu arada Aspendos Antik Tiyatrosu'nun yıkılma tehlikesine karşı alınan üst kısımlara seyirci alma yasağı da tiyatroda az sayıda seyirci bulunmasına rağmen delindi. İzleyicilerin büyük bölümü Aspendos Tiyatrosu'nun yasak olan üst kısımlarından Aida'yı izledi.

 AİDA YARIN İKİNCİ KEZ SAHNELENECEK

16. Aspendos Opera ve Bale Festivali, Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin yarın ikinci kez sahneye koyacağı Aida operasıyla devam edecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi 19 Haziran'da G. Bizet'in "Carmen" operasıyla, yurt dışından katılan tek topluluk olan Prag Devlet Opera ve Balesi 23 Haziran'da G. Puccini'nin "Tosca" operasıyla, Antalya ve Mersin Devlet Opera ve Balesi, 26 Haziran da "Carmına Burana" balesiyle, İzmir Devlet Opera ve Balesi, 30 Haziran'da "Romeo ve Julıette" operasıyla sahneye çıkacak.

Festivalin kapanışı 3 Temmuz'da Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın "Disney'in Sihirli Müziği" konseriyle olacak.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 11:35:52
Güncelleme :11 Haziran 2009 Perşembe 11:42:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?