16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

17. Aspendos Festivali başladı

17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ

17. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali çerçevesinde ünlü tenor Hakan Aysev ve üç soprano, ücretsiz halk konserinde en sevilen şarkılar, türküler ve napolitenleri seslendirdi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından 8 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek 17. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, açılış kokteyli ve halk konseriyle başladı.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Tanıtım Vakfı'nın destek verdiği festivalin ilk gününde ücretsiz konser düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'na kurulan platformda, ünlü tenor Hakan Aysev ve üç soprano, en sevilen aryalar, türküler ve napolitenleri

seslendirdi. Yerli ve yabancı yüzlerce kişi, ünlü tenor ve üç sopranonun muhteşem performansı ile unutulmaz bir akşam yaşadı.

FESTİVAL PROGRAMI

11 Haziran'da Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sergileyeceği Alexander Dumas'ın 'Üç Silahşörler' adlı balesi eğlenceli danslarıyla festivale konuk oluyor. Müzikleri G.Verdi ve B.Hoinic'e ait, mizahi ögeler taşıyan ve dövüş sahneleriyle de meşhur olan eserde rol alan erkek dansçılar zorlu bir eğitimden geçti. İlk kez 1998 tarihinde Ankara seyircisiyle buluşan eser, o dönem kapalı gişe oynadı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 14 Haziran'da Fransız besteci Georges Bizet'in ölümsüz eseri 'Carmen Operası'nı sahneleyecek.

Japonya'dan festivale konuk olarak gelen Tokyo Balesi Aspendos Antik Tiyatrosu'nun büyülü atmosferinde üç farklı eser ile izleyici karşısına çıkacak. W.A.Mozart'ın 'Don Juan', M.Theodorakis'in 'Yunan Dansları' ve M.Ravel'in eşsiz eseri 'Bolero'yi dünya dans arenasının ünlü ismi koreograf Maurice Bejart'ın yorumu ile sahnelenecek. Türkiye'ye ilk kez gelen topluluk 17 Haziran'da sahne alacak.

İlk kez seslendirildiği 1937 yılından itibaren dünya sahnelerinin en popüler konser seçeneği olmayı sürdüren 'Carmina Burana', festivalin bir diğer yabancı konuk topluluğu Berlin Radyo Korosu ve çeşitli ülkelerden bir araya gelen 450 koro sanatçısıyla oluşan Sing Along Turkey Korosu tarafından seslendirilecek. Eserde, opera yıldızları soprano Malin Christensson, tenor Erdem Erdoğan ve bariton Mark Stone dünyanın önde gelen koro şeflerinden Simon Halsey şefliğinde akustik harikası Aspendos Antik

Tiyatrosu'nda ihtişamlı bir konser ile 19 Haziran'da seyirciyle buluşacak.

Festivalin üçüncü konuk topluluğu Makedonya Opera ve Balesi, Verdi'nin 'En sevdiğim eserim' dediği ve romantik üçlemesinin ilk halkası 'Rigoletto' Operasını 23 Haziran'da sahneleyecek. 19. yüzyıl Alman sanatında romantizm akımının ve romantik opera repertuvarının en seçkin örneklerinden opera sanatını kökten bir değişime yönelten besteci Richard Wagner'in üç perdelik 'Uçan Hollandalı' Operası, orijinal dilinde İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin prodüksiyonuyla seyircisiyle buluşacak. Türkiye'nin ilk

profesyonel kadın opera sanatçısı Semiha Berksoy'un 100. doğum yıldönümü adına ithaf edilen eser, çok büyük bir fırtına esnasında Ümit Burnu'nu mutlaka geçeceğine yemin etmiş ve bu yüzden şeytan tarafından yıllarca denizleri dolaşmakla cezalandırılmış yedi yılda bir karaya çıkabilen denizcinin lanetinden kurtulmasının ancak ona ölümüne sadık kalacak bir eş bulabilmesiyle mümkün olabileceğini hikaye ediyor ve 26 Haziran'da sahne alacak.

17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
17. ASPENDOS ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2010 Salı 10:02:02
Güncelleme :8 Haziran 2010 Salı 18:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?