1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

17. Güvenlik ve İşbirliği Konferansı

NATO çerçevesinde faaliyet gösteren Türk Atlantik Konseyi, geleneksel Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın 17.'sini 30-31 Ocak 2009 tarihlerinde Antalya Belek'te düzenleyecek.

Türkiye'de Kuzey Atlantik Andlaşması Örgütü (NATO) ile ilgili başlıca sivil toplum örgütü olan Türk Atlantik Konseyi, konferansın bu yılki temasını Değişen Güvenlik Ortamı ve 21. Yüzyıl İçin Yeni Bir Transatlantik Vizyonu olarak belirledi.

30-31 Ocak 2009 tarihlerinde Antalya Belek'teki Papillon Ayscha Otel'de yapılacak konferansa Türkiye ve yabancı ülkelerden parlamento, diplomasi, sivil ve askeri bürokrasi, basın, üniversite ve sivil toplum örgütleri çevrelerine mensup çok sayıda temsilci katılacak.

NATO'nun kuruluşunun 60. yıldönümüne rastlayan konferansta ağırlıklı olarak 11 Eylül sonrası dönemde ortaya çıkan yeni güvenlik ortamı ve NATO'nun devamlı değişiklik gösteren bu ortam karşısında geliştirmekte olduğu uyum çabaları ile politikalar tüm boyutlarıyla masaya yatırılacak. Geçen yıl yapılan Bükreş Zirvesi'nden sonra bölgemizde yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak Nisan 2009'da düzenlenecek Strazburg/Kehl Zirvesi'nde ortaya çıkabilecek muhtemel kararların değerlendirileceği konferansta,

NATO'nun genişlemesi, üye olmayan ülkelerle ilişkileri ve yeni üyelerin İttifak'a adaptasyonu konuları tartışılacak. Geçen yıllarda düzenlenen Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği konferanslarında katılımcılar tarafından dile getirilen bazı görüş ve önerilerin daha sonra NATO tarafından yeni politika alanları olarak benimsenmiş olduğu göz önüne alındığında, bu yıl konferansta İttifak'ın daha etkin ve verimli çalışmasına ilişkin somut önerilerin getirilmesi bekleniyor. Konferansta sunulan tebliğ ve katılımcılarca dile getirilen görüşler daha sonra Konferans Kitabı olarak Türk Atlantik Konseyi tarafından yayınlanacak.

30-31 Ocak 2009 tarihlerinde tertiplenecek konferansın açılış konuşmalarını, Türk Atlantik Konseyi Başkanı ve Emekli Büyükelçi Ömer E. Akbel, Atlantik Andlaşması Derneği Başkanı NATO Parlamenter Meclisi Başkan Yardımcısı ve Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Vekili Dr. Karl A. Lamers, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Jean-François Bureau, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül yapacak.

Ayrıca, yeni güvenlik ortamının tartışılacağı panelin ilk gününde konuşmacı ve yönetici olarak TBMM üyesi ve NATO Parlamenter Meclisi Türk Heyeti Başkan Vekili Prof.Dr. Yahya Doğan, 21. yüzyılın değişen güvenlik ortamını anlatmak üzere TOBB Ekonomi ve Ankara Teknoloji Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mustafa Aydın, değişen ortamın NATO ve diğer uluslararası kuruluşlara etkisini anlatmak üzere Danimarka'nın Türkiye Büyükelçisi Jesper Vahr, değişen ortamın Türkiye'ye etkisini anlatacak Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz söz alacak.

31 Ocak tarihinde ise NATO'nun 60. Yıldönümü Sonrasına Bakış tartışılacak. Panelin üç bölümünde ise NATO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem, Atlantik Andlaşması Gençlik Derneği Başkanı ve İtalya Atlantik Gençlik Kulübü Başkanı Guiseppe Belardetti, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Semih İdiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye Büyükelçisi James Jeffrey, Fransa Parlamentosu Üyesi ve NATO Parlamenter Meclisi Fransız Heyeti Başkanı Pierre Lellouche, TBMM Üyesi ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Atlantik Andlaşması Derneği Başkan Yardımcısı ve Romanya Euro-Atlantik Konseyi Başkanı Alex Serban yapacak. Konferansın kapanışını Prof.Dr. Çağrı Erhan yapacak.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 11:26:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?