22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

2 bin yıllık tarih az kalsın gidiyordu

Üç başlı savaş tanrıçası 2 bin yıllık Hereta heykelinin orijinali, Antalya’da jandarma tarafından düzenlenen operasyonla ele geçirildi.

4 kişilik şebeke tarafından 950 bin dolara jandarma timlerine satılmak istenen heykelin, gerçeği bulunamadığı için Yatağan İlçesi’ne bağlı Turgutlu Kasabası yakınlarındaki Lagina Antik Kenti’nde bir maketinin sergilendiği bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, bir istihbaratı değerlendiren Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ellerinde Roma ve Helenistik döneme ait tarihi eser olduğu belirlenen 4 kişi ile irtibata geçti. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen Helenistik döneme ait savaş tanrıçası Hereta’nın orijinal heykeli ile İsa’dan sonra 3. Gordian dönemine ait 197 adet sikke için pazarlık yapıldı.

Aksu İlçesi yakınlarında dün şahıslarla buluşan sivil jandarma ekipleri, tarihi eserleri 950 bin dolara satmaya çalışan şebeke üyesi M.B, İ.S, T.E ve M.B’yi suçüstü yakaladı. Yakalanan şahısların üzerinde yapılan aramada, 2 adet tabanca ve bunlara ait mermiler ele geçirildi.

Orijinali bulunamadığı için Muğla’ya bağlı Yatağan İlçesi Turgutlu Kasabası yakınlarındaki Lagina Antik Kenti’nde bir maketinin sergilendiği savaş tanrıçası Hereta’ya paha biçilemediği bildirildi.

Antalya İl Jandarma Komutanlığı’nda bulunan heykeli yerinde inceleyen Akdeniz Üniversitesi arkeologlarından Prof. Dr. Fahri Işık ve Havva İşkan, heykelin tamamıyla orijinal olduğunu söyledi. Sikkelerin İsa’dan önce Kral 3. Gordian dönemine ait olduğunu, heykelin ise çok önemli bir yere sahip bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Işık ve İşkan, "Böyle bir eserin bulunmasına şahit olmaktan çok mutluyuz. Kesinlikle paha biçilemez bir eser" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2005 Çarşamba 12:28:15
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 12:58:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?