1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

2 yaşındaki çocuğa böbrek nakli

Doğuştan böbrek hastası olan 2 yaşındaki bir çocuğa dünyada ilk kez böbrek nakli yapıldı.

Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde doğuştan böbrek hastası olan 2 yaşındaki bir çocuğa dünyada ilk kez böbrek nakli yapıldı. 1.5 yaşına kadar 8 ameliyat geçiren küçük çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 2 yaşındaki Hasan Hüseyin Akkuzu adlı çocuğa böbrek nakli yapıldı. Doğuştan böbrek hastası olan Hasan Hüseyin, dünyada böbrek nakli yapılan en küçük çocuk oldu. Bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen naklin ardından küçük çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. 1.5 yaşına kadar 8 ameliyat geçiren küçük çocuk organ nakliyle yaşama tutundu.

Edirne Keşan'da yaşayan Nurcan ve Mehmet Emin Akkuzu çiftinin 2 yaşındaki çocukları Hasan Hüseyin, 15 günlükken rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerin ardından böbreğinde sorun olduğu belirlenen küçük çocuk, ambulansla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Cerrahpaşa'da yapılan muayenenin ardından küçük Hasan'ın bir böbreğinin olmadığı, bir böbreğinde de 8 adet kist olduğu ortaya çıktı. Hayati tehlikesi bulunan küçük çocuk henüz 24 günlükken ilk ameliyatını oldu ve böbreğindeki rahatsızlık nedeniyle 1.5 yaşına kadar 8 ameliyat geçirdi.

Baba Mehmet Emin Akkuzu'nun da böbreğinin Hasan Hüseyin'in böbreğine uyumlu olmadığı yapılan tetiklerin ardından belirlenirken, nakil için gönüllü verici geçtiğimiz hafta bulundu. 30 yaşındaki Hüseyin Kırdar ismindeki aile dostları küçük çocuğa bir böbreğini vermeye karar verdi. Yapılan tetkiklerin ardından Hasan Hüseyin'in ve Hüseyin Kırdar'dan nakile engel bir durum olmadığının ortaya çıkmasıyla bugün sabah saatlerinde Doç. Dr. Alihan Gürkan başkanlığındaki ekip, 4 saat süren başarılı bir operasyonla nakli gerçekleştirdi.

Hasan Hüseyin'in yaşamak için hayata sıkı sıkı tutunduğunu belirten anne Nurcan Akkuzu, "Doktorlar her ameliyata girişte 'Hayatını kaybedebilir, hazırlıklı olun' diyordu. Her ameliyattan çıkışta oğlum elimi morartıncaya kadar sıkı sıkı tutuyor. Adeta yaşama tutunuyordu. Hep bir gün oğlumuzun nakil olacağı günü bekledik. Umudumuzu hiç kaybetmedik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 22:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?