21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

22 sanık hakim karşısına çıktı

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde yaşanan olaylarla ilgili açılan dava Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Öğrenci Yurdu yerleşkesi içerisinde 6 Nisan tarihinde içerisinde öğrenci grupları ve öğrenci olmayan kişilerin karıştığı olaylarla ilgili Antalya Cumhuriyet Savcılığınca açılan davanın ilk duruşması, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ederken ilk duruşma, sanık sayısının fazlalılığı nedeniyle, Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde tek duruşma olarak görülüyor.

Davanın ilk duruşmasına başlanmadan önce Antalya Cezaevinde tutuklu bulunan 22 sanık, 3 ayrı cezaevi aracıyla Antalya Adliyesi'ne getirildi. Davada yargılanan üniversite öğrencilerinin aileleri ile tutuksuz yargılanan öğrencilerin toplandığı adliye binası ve çevresinde polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Cezaevi araçlarının geçişi sırasında tutuklu öğrencilerin aileleri alkışladı.

Zanlıların adliyeye getirilişi sırasında polis görüntü alınmasına engel olmak isteyince, polis ve gazeteciler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polisler, savcılığın görüntü alınmasına izin verilmediğini belirtirken, savcılık böyle bir talimat olmadığını bildirdi.

Öğrencilerin üzerine ateş açarken görüntülenen Ömer U'nun getirilişi sırasında ise cezaevi aracı binaya tamamen yaklaştırılarak gazetecilerin görüntü alması engellendi.

Davanın ilk duruşmasında, 6 Nisanda yerleşke içerisindeki olaylara öğrenci olmadığı halde karışan ve öğrenci gruplarına ateş ettiği görüntülerle de tespit edilen Ömer U.'un da aralarında yer aldığı tutuklular Tahir K., Münir A., Muzafer C., Ahmet B., Mustafa G., Özkan A., Ahmet Ç., Ayhan S., Ayvaz Ö., Cem Y., Çağrı B., Çağrı B., Ergün A., Hasan A., İshail Ahmet T., Mehmet Ç., Mesut G., Ümit Ç., Yılmaz D., Suat D., Savaş Y. ve tutuksuz yargılanan 24 kişi toplam, 46 sanık hazır bulundu.
Sadece sanıklar, avukatları ve gazetecilerin alındığı duruşmaya Ömer U.'un sakalsız ve takım elbiseli katıldığı görüldü.

9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle ''Öldürmeye teşebbüs'', 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talebiyle ''Suç işlemeye tahrik'' ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle ''silahlı tehdit'' suçlamaları olmak üzere 3 ayrı suçlamayla ilgili toplam 13 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talebiyle, yargılanan Ömer U. duruşmada hakim karşısına ilk sırada çıktı. Ömer U. savunmasında 4 ve 6 Nisan tarihlerinde gelişen olayların dava öncesinin de olduğunu belirterek,
daha önce gelişen olaylarda Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Öğrenci Yurdunda Türk bayrağı yakılmış. Ben ve arkadaşlarım üniversiteye bayrak yakma olayını kontrol etmeye gittiğimizde bizim üzerimize 100 kişilik bölücü örgüt yandaşı grubun saldırısına uğradık. Arkadaşlarımla birlikte kaçarken bana ait olan silahla havaya 7-8 el ateş açtım. Ben kimseye öldürmek kastıyla nişan alıp ateş açmadım. Kimseyi tahrik etmedim. Kaçarken sadece korkutmak amacıyla ateş ettim. Ben Devlet malına zarar vermem böyle bir şey mümkün değil. Olayların ardından kaçtım. 4 gün sonra gidip polise kemdim teslim oldum. Kimseye kasıtlı bir davranışım yoktur diye savunmasını yaptı.

Öte yandan Adliye dışında Gençlik Federasyonu'na bağlı bir grup, duruşma için verilen öğle arasında adliye bahçesinin hemen dışında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında polisin arkadaşlarını haksız şekilde tutuklayıp yargıladıklarını iddia edip serbest bırakılmalarını istediler. Açıklamanın ardından sloganlar atan grup olay şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 15:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?