16
Mayıs
2024
Perşembe
ANTALYA

317 yıllık kemanla konser

SİDE'DE 317 YILLIK KEMANLA KONSER

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde 'Tarih, kültür sanatla buluşuyor' sloganıyla müziğin tüm renklerini Side'ye taşıyan Side 10. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde, Jozsef Lendvay yarın akşam 317 yıllık efsane Stradivarius kemanıyla Pyotr Ilyich Tchaikovsky'nin keman konçertosuna hayat verecek.

Sesi ve işçiliğiyle benzersiz ve mükemmel bir enstrüman olan Stradivarius, İtalyan Antonio Stradivari'nin el yapımı olma özelliğini de taşıyor. Maddi ve manevi değeri yüksek olan Stradivarius kemanlarından biri, 2006'da ünlü müzayede salonu Christie's'in açık artırmasında 3,54 milyon dolara satıldı. Stradivarius kemanlar bugün ya özel koleksiyoncularında bulunuyor ya da İspanya'daki Royal Palace ve Berlin'deki Musikinstrumentenmuseum müzesinde sergileniyor. Stradivarius'ları benzerlerinden ve

taklitlerinden ancak bio kimyagerler ayırabiliyor. Keman, özelliğini, Stradivari'nin imalatta kullandığı verniğin; reçine, terebentin yağı ve etil alkolden oluşan özel bir karışım olması ve kimyasal işlemden geçirilen akağaç ve ağacın geliştirilmesinde boraks kullanılmasından alıyor.

Side Antik Tiyatrosu'nda yarın saat 21.30'da başlayacak konserin girişi ücretsiz olacak. Müzik dünyasının en özel enstürmanlarından olan ve dünya çapında sadece 700 adet bulunan efsane Stradivarius keman, Jozsef Lendvay'in ellerinden ses bulurken sanatçıya Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Orkestrayı müzik direktörü ve orkestra şefi Orhan Şallıel yönetecek.

Jozsef Lendvay'in solist olarak yer alacağı konser Moris Ravel'in dünyada en çok talep gören eserlerinden biri olan "Bolero" ile devam edecek.

Side'nin turizm, tarih ve kültürel zenginliklerini, çok sesli ve evrensel müzikle buluşturan Side antik kentinin sanat yaşamındaki en saygın organizasyonu olarak gösterilen Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, 24 Temmuz'dan bu yana dünyaca ünlü müzisyenleri ağırlıyor. 29 Ekim'e kadar devam edecek festivalin sahipliğini Side Belediyesi üstlenirken, sanat yönetmenliğini Remzi Buharalı yürütüyor.

SİDE'DE 317 YILLIK KEMANLA KONSER
İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2010 Cuma 13:47:02
Güncelleme :24 Eylül 2010 Cuma 15:27:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?