1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

4 çocuğa organ bağışı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde annesiyle yürürken annesinin elinden kaçan ve bir aracın çarpmasıyla ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen dört yaşındaki Hatice Aktürk'ün organları dört çocuğa hayat verecek.


Kaza, geçen 11 Ağustos'ta Manavgat'ın Aşağı Işıklar köyünde meydana geldi. Annesiyle birlikte evinden çıkan dört yaşındaki Hatice Aktürk, bir anda annesinin elini bırakarak koşmaya başladı. Aktürk'e bu sırada bir otomobil çarptı. Ağır yaralı olarak Manavgat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Hatice, bir haftadır tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşti.
Hatice'nin babası Mehmet Aktürk, annesi Hatice Aktürk kızlarının organlarını bağışlamaya karar verdi.


DÖRT ÇOCUK SAĞLIĞINA KAVUŞACAK
Manavgat Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Bünyamin Şimşek de, minik Hatice'nin babası ve annesinin organ bağışına izin verdiğini söyledi.
Dr. Bünyamin Şimşek, "elim bir trafik kazası sonrasında beyin ölümü gerçekleşen Hatice Aktürk'ün organlarıyla dört çocuğa hayat verileceğini" belirtti. Öncelikle Hatice Aktürk'e Allah'tan rahmet ailesine sabır dileyen Şimşek, şunları söyledi: "Anne ve babasına yaşadıkları büyük acıya rağmen organ bağışında bulunmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bir haftadır yoğun bakım ünitesinde tedavi gören küçük kızımız için doktor arkadaşlarımız yaşatmak için ellerinden gelen gayreti sarfetmelerine rağmen Salı günü
öğle saatlerinde bana beyin ölümünün gerçekleştiği yolunda bilgi geldi. Beyin cerrahı, nöroloji, anestezi uzmanı ve kardiyoloji uzmanlarından oluşan beyin ölümü tespit komisyonu hastanın "kafa travmasına bağlı beyin kanaması sonucunda" beyin ölümünün gerçekleştiğine karar verdi. Ailesiyle yaptığımız görüşmede organ bağışı için izin verdiler."
Ailenin izin vermesi üzerine hemen Antalya Bölge Koordinasyon Merkezi ile irtibata geçerek durumu bildirdiklerini anlatan Şimşek, şöyle konuştu: "Ankara Başkent, İstanbul Çapa ve Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinden uzman görevlendirildi. Beyin ölümü gerçekleşen Hatice Aktürk'ün organları uzman ekipler tarafından Manavgat Devlet Hastanesi ameliyathanesinde alındı."


MANAVGAT'TA İKİ AYDA İKİ ORGAN NAKLİ
Dr. Bünyamin Şimşek, Manavgat'ta iki ayda iki organ naklinin yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "günümüzün teknolojik şartlarına rağmen Manavgat'ta donör bakımının yapılması gerçekten ilçemiz açısından çok önemli. 70 bin nüfuslu Manavgat'ta iki ayda iki donör bakımının yapılması bizim Avrupa standartlarında olduğumuzun göstergesidir."


BİR İNSANIN HAYATINI KURTARMAK BÜTÜN İNSANLARIN HAYATINI KURTARMAKTIR
Ailenin aldığı bu kararın örnek davranış olduğunu ve tüm Türkiye'ye örnek olması gerektiğini dile getiren Dr. Şimşek, dört yaşındaki evlatlarını kaybeden ailenin dört çocuğa hayat vermenin gururu ile ayakta durduğunu belirtti. Dr. Şimşek, bu kararın eğitim işi değil gönül işi olduğunu ifade ederek, bir insan hayatı kurtarmanın bütün insanların hayatını kurtarmak olduğunu, Aktürk ailesinin bu örnek davranışı nedeniyle İstanbul, Ankara ve Antalya'da dört ailenin bayram yaptığını bildirdi.
Küçük kızın babası Mehmet Aktürk ise kızı Hatice'yi kaybetmenin yası içerisinde olduklarını, fakat dört hastaya hayat vermenin de gururu içerisinde olduklarını belirtti.
Öte yandan Aktürk'ün kalbinin Ankara Başkent Hastanesi'nde tedavi gören hastaya, karaciğerinin İstanbul Çapa Hastanesi'nde tedavi gören bir hastaya, iki böbreğin ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesindeki hastalara nakledileceği öğrenildi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 13:45:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?