22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

500 yıllık batık bulundu

Antalya'nın Topçam Halk Plajı'nda, sahile çok yakın bir bölgede Ortaçağ dönemine ait olduğu belirlenen gemi batığında, biri bronz olmak üzere 5 top ile mermer güneş saati bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Doğu Akdeniz ve Selçuk üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü Antalya Kıyıları Antik Limanlar ve Demirleme Yerleri Çalışması kapsamında, Antalya kıyılarında yapılan su altı faaliyetlerine devam edildi.

Konyaaltı İlçesi sınırlarındaki Topçam Halk Plajı ile Sıçan Adası arasında kıyıya çok yakın bir yerde deniz altında Ortaçağ'a ait bir gemi batığı bulundu. Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Hakan Öniz başkanlığındaki ekip tarafından tespit edilen savaş gemisi batığında 4'ü demir, biri bronz 5 top ile gemide kullanıldığı düşünülen mermer güneş saati su yüzüne çıkarıldı.

Su altı arkeologu Hakan Öniz, batığın muhtemelen Orta Çağ veya 16. yüzyıl sonlarına ait olduğunu söyledi.

Güney Antalya Turizm Altyapı Geliştirme Birliğinin de (GATAB) desteğiyle batıktaki önemli malzemeleri çıkardıklarını belirten Öniz, buluntuların Antalya Müzesine götürüleceğini belirterek, "geminin gövdesine ait parçaların toprak altında olduğunu tahmin ediyoruz. Su altından bir bronz top ve muhtemelen gemide bulunan bir güneş saatini çıkarttık. Geriye ekonomik değeri olmayan kalıntılar kaldı.

Denizden çıkan eserleri Antalya Müzesi'ne teslim edeceğiz ve desenilasyon adını verdiğimiz tuzdan arındırma işlemine tabi tuttuktan sonra müzenin uygun yerinde sergilenecek. Batık savaş gemisinin büyük ihtimalle fırtına sırasında karaya oturmuş ve ardından parçalanmış olduğunu tahmin ediyoruz" dedi

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2011 Perşembe 16:42:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?