1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

50'den fazla otelciye hapis yolu!

Otelcilik hizmetleri nedeniyle kullandıkları sahilde işgalci gibi gösterilen 50'den fazla otelciye hapis cezası verilmesi turizm sektöründe tepkiyle karşılandı.

Maliye Bakanlığı'nın, Antalya ve ilçelerinde kendilerine tahsis edilen ve kullanım hakkı verilen ancak tahsis edilen alanlar dışında kamuya ait sahil alanlarıyla Hazine arazilerini işgal ettikleri gerekçesiyle bine yakın turizmci hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmasının ardından açılan dava kapsamında Manavgat'ta 50 turizmci 6'şar ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme, turizmcilerin cezalarını tecil ederken turizmcilerin temyize gidecekleri bildirildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ve Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, turizmcilerin, turistler için kullandıkları sahiller için ecrimisil bedeli ödediği halde, sadece Manavgat bölgesinde şu an 50 turizmcinin hapis cezası aldığını, devam eden mahkemeler yüzünden tüm turizmcilerin tedirgin olduklarını belirtti.

Bu sorunun sadece turizmcilerin sorunu olmadığını anlatan Barut, "Bu sorun kamuya ait alanları kullanan herkesi ilgilendiriyor. Turizm Bakanlığı ve Hükümet bu sorunu çözümlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Biz bu çözüm sürecinin hızlandırılmasını istiyoruz. Gerekli çalışmanın önümüzdeki günlerde yapılacak mahkemelerden önce tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI
Maliye Bakanlığı'nın turistik işletmeciler hakkında TCK'nın 154'ncü maddesine göre, otellerin hizmet bütünlüğünü sağlayabilmek için kullandıkları alanları işgal ettiği gerekçesiyle altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle suç duyurusunda bulunmasının ardından Manavgat'ta aralarında Nebi Barut, Sedat Öz, Niyazi Ünal ve Hayriye Vural gibi tanınmış isimlerinde bulunduğu 50 dolayında turizmci Manavgat Adliyesinde görülen duruşmada 'Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmaz üzerinde şezlong koymak ve gölgelik yapmak suretiyle taşınmazı sahipmiş gibi kullanmak ve bu suretle üzerine atılı hakkı olmayan yere tecavüz suçu işlemek' suçundan 6'şar ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme turizmcilerin cezasını tecil etti.

YASA MADDESİ NE DİYOR?
Türk Ceza Kanunu'nda "Hakkı Olmayan Yere Tecavüz" bölümlerini içeren 154 madde şöyle: "154. Madde: (1) Bir hakka dayanmaksızın kamuya veya özel kişilere ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilir."

154. MADDE HERKESİ İLGİLENDİRİYOR"
TCK'nın 154. maddesinin toplumun her kesimini yakından ilgilendirmesine rağmen sadece turizmcilere uygulandığı iddia edildi. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır: ''Turizmciler, Türkiye'de kamu alanlarının yüzde 1'ini bile kullanmazken ne yazık ki tek ceza alan turizmci oluyor" dedi.

Şu an sadece Manavgat'ta 50'den fazla turizmcinin hapis cezasına çarptırıldığını belirten Çorabatır, sözlerine şöyle devam etti: "Antalya'da bu durumda olan 400 otel ve binlerce kişi var. Otelcilerin hepsi tedirgin. Kamuya ait kamplar, hazineye ait arazilerde bulunan tüm yapılar, izinsiz kullanılan tarım arazileri de 154. maddeye aykırı ama cezalandırılan sadece turizmci. Bakanlığın ve hükümetimizin bu sorunu ortadan kaldıracak çalışmayı yaptıklarını biliyoruz. Bizim isteğimiz bu süreci hızlandırarak turizmcilerin yeni sezona kafalarında sorun olmadan girmeleridir.''

ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
Son günlerde, yine turizmcilerin sahillerde kullandıkları alanlarla ilgili ortaya çıkan mahkemeler gündeme damgasını vurdu. Mahkemelerde birçok turizmci arkadaşlarının değişik sürelerde hapis cezaları aldığını belirten Barut, şunları söyledi: "Bunun için biz bölge dernekleri olarak elimizden geldiğince hükümet üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için yapılacak çalışmalar şu anda Meclis'te fakat biliyorsunuz bir görüşme süreci olacak, Manavgat'taki, Alanya'daki, Antalya'daki, bölgemizdeki tüm birlikler gelişmeleri takip etmektedir. İnşallah önümüzdeki günlerde bununla ilgili sonuca varacağız. Bildiğiniz gibi cezalar tamamen turistik hizmet veren tesislerin plajlarındaki şemsiye ve şezlong kullanımlarından, bu da genel olarak usulsüz kullanım olarak algılanıyor ama bu da turizmin olmazsa olmazlarından biridir, bunun içinde hükümetimizin bir an önce çözüm bulmasını bekliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2009 Çarşamba 16:31:21
Güncelleme :21 Ocak 2009 Çarşamba 16:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?