1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

600 iş müfettişi işbaşında...

600 İŞ MÜFETTİŞİ 35 BİN ŞİKAYETE BAKIYOR

İş Müfettişleri Genel Sekreteri ve Baş İş Müfettişi İlhan Tuncer, iş müfettişliğinin siyasi etkilerden arındırılarak özerk bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Tuncer, devlet adına denetim yapan iş müfettişlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na bağlı olmaktan çıkarılıp Cumhurbaşkanlığı ya da TBMM'ye bağlı bir kurul haline getirilmesini istedi.

Tuncer, Türkiye'de ekonomik kriz nedeniyle bu yıl yoğun işçi çıkarmalarıyla karşılaştıklarını söyledi. Hükümetin kısa çalışma ödenekleriyle bunun önüne geçmek istemesine karşın suistimaller yaşandığını belirten Tuncer, "İşçi şikayetlerine çözüm bulmakta yetersiz kalıyoruz. Türkiye'deki iş müfettişi sayısı 600 civarında. İşçi şikayetleri çok yoğun. Bildiğim kadarıyla şu an bakanlıkta ve bölge müdürlüklerinde bekleyen 35 bin civarında işçi şikayeti var. Bunlara 600 müfettişin yetişmesi mümkün değil. İşçilerin 35 bin evrakını çözemiyoruz. Gerçekten biz de zor durumdayız. Nasıl yapacağız bu işi. İnsanların alacaklarını nasıl çözeceğiz?" dedi.

İşçi şikayetlerinin çözülmesinin süre olarak illere göre değiştiğini belirten Tuncer, şöyle konuştu: "İstanbul'da 6-7 ayı buluyor. Bir işçinin bireysel alacağı bu sürede çözülebiliyor. Onun ne kadar çözüldüğünü de bilmiyoruz, çünkü elimizde bir veri yok. Örneğin bir işçiyi haklı görüyoruz. İşçinin kıdem, ihbar, izin hakları ödensin diyoruz. İşyerinin gerçekten ödeyip ödemediğini bilmiyoruz. Elimizde öyle bir veri yok."

Müfettiş sayısının artırılmasının da problemi tam olarak çözemeyeceğini söyleyen Tuncer, sözlerine şöyle devam etti: "Günlük çalışma süresi 7,5 saat. Türkiye'de ortalama çalışma süresi 11 saat. Böyle bir sıkıntı var. İşçilerin en az yüzde 70'i de fazla mesaisini alamadan çalışıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 18:13:00
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 21:05:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?