21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Adalet Bakanı Şahin Antalya'da

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, noterlik müessesesinin toplumların huzur ve barışı için son derece önemli görevler yaptığını söyledi. Bakan Şahin, ombudsmanlık müessesesinin Türkiye'ye getirilmesi için gerekirse Anayasa'da değişiklik yapılacağını söyledi.

Akdeniz Ülkeleri Noterlik Kolokyumu'nun ikincisi Türkiye Noterler Birliği'nin ev sahipliğinde Antalya'nın Belek beldesindeki Rixos Premium Otel'de başladı. 22 ülke temsilcisinin katıldığı toplantıya Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Vekili Kadir Özbek, Dünya Noterler Birliği Başkanı Eduardo Gallino, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni de katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, toplantının noterliklerin toplumlar için daha iyi hizmet vermeyi ve iş birliğini sağlamayı amaçladığını söyledi. Hasan Yeni, noterliğin yasalar çerçevesinde gerçekleştirilen bir kamu hizmeti olduğunu belirtti.

Dünya Noterler Birliği Başkanı Eduardo Gallino, burada noterlikle ilgili ideallerin konuşulacağını söyledi. Noterlik mesleğinde barış mesajı verildiğini ifade eden Gallino, şöyle konuştu: "Noterler belge hazırlarken tarafların çıkarlarını savunur. Bu çıkarları korurken de tarafları itlafa düşürmeyecek şekilde çalışma yapar. Burada önleyici adalet diyebileceğimiz bir hizmet yürütüyoruz."

Barış, güvenlik ve hoşgörü ile gelişmiş örgütlerin Noterler Birliği'ne etkisi olduğunu belirten Gallino, noterlik mesleğinin insanları bir araya getirdiğini söyledi.
Konut hakkının mutlaka hukuki güvence altına alınması gerektiğine değinen Gallino, "Bunun için emlak satışları noter ya da farklı bir şekilde güvence altında tutulması gerekir" diye konuştu.

Bakan Şahin, noterlik müessesesinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. İnsanların özel hukuk ilişkilerinde bir güvence aradıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: "Aslında noterlik bir güvenlik müessesesi. O bakımdan birbirleriyle iletişim kurmaya çalışan insanları başladığı andan beri bu ilişkilerin bir güvenceye bağlanmasını hep arzu etmişlerdir. Günümüzde tüm dünya ülkelerinde noterlik müessesesi oluşmuştur. Ben noterlik müessesesinin toplumların huzuru ve barışı içinde son derece önemli görev yaptıklarını düşünüyorum." Noterlerin daha uyuşmazlık doğmadan çözüm üreten kişiler olduğunu anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca noterlik yargıya intikal edecek birçok konunun, yargının çözmesi gereken birçok itlafın yargıya intikal etmeden önce çözümünü sağlayarak yargının iş yükünü önemli ölçüde hafifleten bir kurumumuzdur. Belkide en önemlisi yargıya intikal etmiş olan uyuşmazlıkların, noterlerin katılarak işlemleri sonucu oluşan belgelerle yargılamaya da hız kazandırırlar. Aramızda yargıçlarımız var. Önlerine noter onaylı bir belge geldiği zaman o artık tartışmasız bir delil olarak kabul edilir. Artık üzerinde başka bir araştırmaya gerek duyulmaz."

Çağımızda bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere bağlı olarak yeni suç alanları oluştuğunu ifade eden Şahin şunları söyledi: "Küreselleşen dünyada ticari ilişkiler sınır aşan bir mahiyet kazanmıştır. Dolayısıyla yeni suç tipleri ortaya çıkıyor. Uluslararası mahiyet kazanan bir takım suç örgütleri ortaya çıkıyor. Hukuk mevzuatımızın bu yeni gelişmelere uygun hale getirilmesini gerekir. Hukukun artan iş yükünü hafifletmek için hakim ve savcı eksiğiniz varsa bunu tamamlamalısınız. Personel eksiğiniz varsa bu eksiğin bir an önce giderilmesi gerekir. Çağın gerektirdiği şartlara mevzuatınız uymuyorsa tabii ki mevzuatınızı değiştireceksiniz."

Bütün bunlara rağmen yargının iş yükünün azalmadığını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "Özellikle hakim ve savcılarımızın yılda baktıkları dosya adedinin bizim ülkemizde daha da arttığını görüyoruz. O halde bazı önlemler alınması gerekiyor. Acaba ihtilafları yargıya gelmeden önce başka mekanizmalar geliştirebilir miyiz? Dünyanın birçok ülkesinde arayışlar sonunda yeni kurumsal yapılar oluşturulmuştur. Örneğin buralardan bir tanesi ombusdmanlık müessesesidir yani kamu denetçiliği müessesesi. Biz Türkiye'de de bu müessesenin mevzuatımıza kazandırılması için bir yasal düzenleme yapmıştık. Ancak Anayasa Mahkemesi, ombusdmanlık müessesinin karşılığının olmadığı ve anayasayla öngörülmeyen böyle bir müessesenin yasayla getiremeyeceği gerekçesiyle iptal etti."

Parlamentonun gerekirse anayasada değişiklik yaparak kamu denetçiliği müessesesini Türkiye'ye getirmekte kararlı olduğunu anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki bir süreçte parlamentomuz adım atacaktır. Acaba hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk müessesesini getirebilir miyiz? AB'de birçok ülkede böyle bir kurumsal yapı var. Biz de Türkiye'de Adalet Bakanlığı olarak hukuki uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanun Tasarısı'nı hazırlayarak TBMM'ye gönderdik. Şu an Adalet Komisyonu'nda. Önümüzdeki günlerde görüşülerek, böyle bir kurumsal yapıyı Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz."

Daha sonra kürsüye gelen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçekler, noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu ve anlaşmazlıkları hukuk çerçevesi içinde çözdüğünü ifade etti. Noterlik işlemlerinin hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılması için çağın gereklerine uygun teknolojik gelişmelerin geliştirildiğini belirten Gerçekler, noterlerin E-Devlet projesinde önemli görevler üstleneceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 14:04:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?