21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Akademide ilk ders heyecanı

Alaylı gazetecilere yönelik başlatılan ve Avrupa Birliği'nce desteklenen Basın Akademisi Projesi'nde ilk ders yapıldı.

Toplam 120 gazetecinin katıldığı projede ilk dersi Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Atabek verdi. Prof.Dr. Atabek, Türkiye'de ilk kez Antalya'da gerçekleştirilen bu eğitim projesinin bir model olacağını söyledi.

Antalya Basın Akademisi'nin Atatürk Caddesi'ndeki toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programının ilk dersine Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Haydar Aksu ve Proje Koordinatörü Osman Altınışık katıldı. Bu proje ile öğrencilik yıllarına geri dönen gazeteciler sıralara geçip not aldı.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen proje ile alaylı tabir edilen 120 basın çalışanı, Antalya'daki Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli mesleki sertifika alacaklar.
Üniversitelerin İletişim Fakülteleri dışındaki programlarından mezun olan ya da en az lise mezunu olup gazetecilik yapan basın çalışanlarının katıldığı eğitim projesi iki aylık yoğunlaştırılmış bir ders programını kapsıyor.

Temmuz 2008'de yürürlüğe giren proje 30 Kasım 2009 tarihinde sona erecek. 30'ar kişilik dört gurup halinde gerçekleştirilen projenin startı, 11 Kasım akşamı Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi eski Dekanı ve Gazetecilik Programı Başkanı Prof.Dr. Ümit Atabek'in "İletişim'e Giriş" dersi ile başladı.

ÇİFT SERTİFİKA

Cemiyet Başkanı Mevlüt Yeni, basın akademisine katılan gazetecilerin iki aylık eğitimin sonunda sınava tabi tutulacağını açıkladı. Sınavda başarılı olan gazetecilere hem Avrupa Birliği'nden onaylı hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden onaylı iki ayrı sertifika verileceğini bildiren Mevlüt Yeni, şöyle konuştu:

"Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ikinci bir sertifika verecek. Bilindiği gibi 5 bin 544 sayılı kanun gereğince ileride mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar hiçbir iş de çalışamayacak. Bu konuda bazı mesleklerde uygulamalara başlandı. Gazetecilik mesleğini yapabilmek için de mesleki yeterlilik belgesi gerekecek. Basın Akademisi kursuna katılıp sınavda başarılı olanlara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce verilecek bu belge ile mesleki yeterlilik belgesine sahip ilk gazeteciler olacaksınız. Burada eğitime katılanlar, Avrupa Birliği ülkelerinde de gazetecilik yapabilecek. Bu projede Akdeniz Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin yanında Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan basın savcısı ile mesleğin içinden gazeteciler de eğitim verecek."

MODEL PROJE

Projede ilk dersi veren Prof.Dr. Ümit Atabek de, bu projenin tarihi bir olay olduğunu açıkladı. Bu proje ile Türkiye'de akademik anlamda bir ilk yaşandığını bildiren Atabek, sözlerine şöyle devam etti. "Bana göre mükemmel olan bu proje ile bu modeli test etmiş olacağız. Burada verilen ders notlarından projenin sonunda kitap basılacak. Kurumsal ve uygulamalı hazırlanan bu programda; gazeteciliğin olmazsa olmazları olan iletişime giriş, hukuk, medya kültürü, görsel iletişim ve grafik tasarımı gibi dersler yer alıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2008 Çarşamba 15:38:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?