1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Akdeniz Su' Akdeniz'e iniyor

Akdeniz Üniversitesi'nin tarafından satın alınan ve Antalya'nın Manavgat ilçesindeki tersanede eksiklikleri tamamlanan "Akdeniz Su" adlı araştırma gemisi, 20 Nisan 2009 tarihinde Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak.


Akdeniz Üniversitesinin Su Ürünleri Fakültesi için satın aldığı "Akdeniz Su" adlı araştırma gemisinin, uluslararası standartlarda araştırma yapacağı bildirildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Mustafa Ünlüsayın, Doç. Dr. Cengiz Deval ve Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan, tersanede yapımı tamamlanan araştırma gemisinde incelemelerde bulundu. Geminin yapımı boyunca çalışmaları yürüten Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Deval, geminin 1 laboratuar, 5 kamara ve 1 soğutma odasından oluştuğunu söyledi. 28 metre boyunda, 8.5 metre enindeki geminin Akdeniz'de biyolojik çeşitlilik, balıkçılık, çevreyle bağlantılı suyun kirliliği ve deniz canlılarına etkileri, nesli tehlike altında olan deniz canlıları, Akdeniz foku, orkinos, köpek balıkları ve somon balıkları gibi birçok canlı üzerinde araştırma yapacağı belirtildi.

"AKDENİZ'DE İLK DEFA ARAŞTIRMA YAPILACAK"
Akdeniz Üniversitesi tarafından satın alınan "Akdeniz Su" adlı araştırma gemisiyle Akdeniz'de ilk defa araştırma yapılacağını vurgulayan Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Deval, yaklaşık 60 yıldan beri Marmara'da çalışmalar yapıldığını belirterek, Karadeniz'de de uzun zamandır araştırmalar yapıldığını, ancak Akdeniz'de bugüne kadar geniş çaplı bir araştırmanın yapılmadığını söyledi. Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cengiz Deval, Akdeniz Üniversitesi olarak araştırma gemisiyle Akdeniz'de biyolojik canlılığı araştıracaklarını sözlerine ekledi.


Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Gökoğlu da araştırma gemisinin diğer fakültelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapıldığını ifade ederek, "Su Ürünleri Fakültesinin yanında diğer fakültelerimizde bazı araştırmalarını "Akdeniz Su" adlı gemi ile yapabilecek. Gemi, 20 Nisan 2009 tarihinde saat 14.00'de Kaleiçi Yat Limanı'nda düzenlenecek törenle görevine başlayacak" diye konuştu.

"MANAVGAT'TA TERSHANE OLUŞTURACAĞIZ"
Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan da, üniversite olarak Manavgat'ta tersane oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Erdoğan, oluşturulacak tersane ile gemi inşaatı, bakım ve onarımı konusunda Akdeniz'in en önemli üssünün Manavgat olacağını ifade etti. Şuanda rektörlüğün de gündeminde olan denizcilik fakültesinin açılmasının da söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, "Akdeniz Su" adlı araştırma gemisinin hem Antalya, hem de Manavgat'ta araştırma yapacağını,
Üniversite bünyesinde açılacak denizcilik ile ilgili programlarda okuyan öğrencilerin de uygulama ve araştırma konusunda bu gemiden yararlanabileceğini kaydetti

İha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 21:26:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?