1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Akdeniz Üniversitesi'nin büyük başarısı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ PANKREAS NAKLİNDE DE LİDER

Organ naklinde Avrupa'nın lideri konumundaki Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi, pankreas naklinde de başarısını ispatladı.

Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, merkezin pankreas naklinde de lider olduğunu açıkladı.

Toplumda sıkça görülen tip 1 diyabetin pankreas nakli ile ortadan kalktığını bildiren Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, "Pankreas nakli Türkiye'de çok az merkezde yapılabiliyor. Organ naklinde Avrupa'nın önde gelen merkezlerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi diğer nakil ameliyatlarının yanı sıra pankreas operasyonlarında da ülkemizdeki en büyük seriye sahip" dedi.

Pankreas naklinden sonra hastaların artık diyabeti unutarak normal yaşamını sürdürdüklerine değinen Dinçkan, Türkiye'de pankreas naklinin aktif olarak yapılmadığını bildirdi. Dinçkan, "Pankreas rahatsızlığında dışarıdan ilaçlar, hormonlar, insülin verilebiliyor. Ama kişi tip 1 diyabetse pankreas nakline ihtiyaç duyulur" ifadesini kullandı.

2004 yılından itibaren 46 hastaya pankreas nakli yapıldığını bildiren AÜ Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, şunları söyledi: "Listemizde pankreas nakli olmayı bekleyen hastalarımız var. Son pankreas naklini Konya'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki Nazmiye Bayer'in bağışlanan organı ile Yasemin Karaaslan'a yaptık. Bağışlanan organlar hasta insanlara yeni bir yaşam veriyor."

Konya'da kalbindeki genişlemeden dolayı beyin ana damarlarında oluşan tıkanıklık sonucu tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 37 yaşındaki Nazmiye Bayer'in pankreası ile yeniden yaşama merhaba diyen Yasemin Karaaslan (25), mutluluğunu hasta yatağında eşi Süleyman Karaaslan ile paylaştı. Karaaslan, beklemediği bir anda uygun pankreas bulunduğu haberini aldığını belirterek "Daha önce de böbrek nakli olmuştum. Sağlığıma yeniden kavuştuğum için çok mutluyum" dedi.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ PANKREAS NAKLİNDE DE LİDER
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 15:25:00
Güncelleme :20 Ekim 2009 Salı 18:16:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?