1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Akdeniz'de yine balık türü bulundu

Akdeniz'de, Kızıldeniz'den göç eden yeni bir balık türünün daha yaşamaya başladığı tespit edildi.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'de Kızıldeniz'den göç eden 'Vanderhostia Mertensi' adında yeni bir balık türünün daha yaşamaya başladığını ifade etti.

Yeni türle birlikte Akdeniz'e göçen balık türü sayısının 70'e ulaştığını belirten Gökoğlu, "Özellikle zehirli balon balıklarına karşı vatandaşlar duyarlı olsun. Akdeniz'de yaşadığı belirlenen 'Vanderhostia Mertensi' balığı bir karides türüyle birlikte yaşıyor. Genellikle posidonya çayırlarının arasında yaşayan bu tür karides çukur kazarken ona gözlemcilik yapıyor" dedi.

Akdeniz'de yaklaşık 550 türün yaşadığını belirten Gökoğlu, şunları söyledi: "Bunlardan 70'ini Kızıldeniz'den göçen balık türleri oluşturuyor. Küresel ısınma balık göçlerini artırdı. Süveyş Kanalı açıldıktan sonra Akdeniz'e 300 üzerinde tür göç etti. Ancak bunların sadece 70'i kendi yaşam koşullarını oluşturabildi. Akdeniz'e küresel ısınmadan önce yılda bir iki yeni tür girerken son yıllarda bu 4-5'e çıktı. Çünkü deniz suyu sıcaklığının artması balıkların yaşam alanlarının değişmesine neden oldu."

Akdeniz'e yerleşen türler arasında zararlı türlerin de bulunduğunu belirten Gökoğlu, bazı yeni türlerin Akdeniz'e özgü canlı türlerine zarar verdiğini söyledi. Kızıldeniz'den göçen bazı türlerin, Akdeniz'e özgü canlı türlerinin yaşam alanlarını işgal ederek besin alanlarına ortak olduklarını anlatan Gökoğlu, "Bu nedenle Akdeniz'e özgür bazı türler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 19:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?