22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Akdeniz'in makilikleri yok oluyor!

Coğrafya kitaplarındaki “Akdeniz’in bitki örtüsü makiliktir” cümlesi tehlikede.

Antalya’da makilik alanlardaki bitkiler ‘meçhul’ bir nedenle kuruyor.

Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği Başkanı Orman Mühendisi Halil Sarıbaşak, Antalya bölgesinde Akdeniz bitki örtüsünde yer alan makilik alanların kuruduğunu söyledi.

Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü heyeti tarafından inceleme başlatıldığını anlatan Sarıbaşak, şunları anlattı:
“Antalya’da yaşadığımız orman yangınından sonra Çubuk Beli ile Termessos antik yerleşimi çevresini kapsayan 20-25 bin hektarlık geniş bir alanda makilerde yaygın kurumaların olması bizleri endişelendirmektedir. Nitekim 2008 yılı içinde Isparta’dan Korkuteli ve Elmalı’ya kadar bir alanda yaygın türümüz Kermes meşesinde, bir pamuklu koşnil türü anormal artış yaparak kurumalara neden olmuştur.”
Antalya bölgesinde Akdeniz bitki örtüsünün sandal, yabani zeytin, mersin, akçakesme, keçiboynuzu ve sakız gibi çeşitli bitkilerden oluştuğuna dikkat çeken Sarıbaşak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar böyle bir durum yaşanmamıştı. Sahada sandal bitkisi yüzde 80 kurumuş ve kurumak üzere. Yaptığımız çalışmalarda herhangi bir hastalık, mantar ve böcek zararlısına rastlanmadı. Laboratuvar ortamlarında incelenmesi lazım. Sadece sandalda değil, yabani zeytin, akçakesme ve kermes meşesi gibi bitkilerde de zarar görüldü. Antalya’da bugüne kadar böyle bir şey yaşanmadı. Görünen şu ki Antalya Akdeniz bitki örtüsü SOS veriyor. Yaban hayatı da tehlikede. Sanki bu zincirin kırıldığı imajını veriyor. Anormal bir kuruma yaşanıyor. Makilik alan da yok olursa çıplak kayalıklar olacak ve arazi tamamen çölleşecek.”

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 15:12:17
Güncelleme :7 Ekim 2008 Salı 19:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?