22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

AKP'li kadınlara kadın hakları dersi

AK PARTİLİ KADINLARA KADIN HAKLARI DERSİ

AK Parti İl Başkanlığı’nda Kadın Kolları İl Başkanlığı tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla son yasal değişiklikler ve Kadın Hakları konulu konferans düzenlendi.

AK Parti Sosyal İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Avukat Nezihe Yoldan Tezcan, son yasal değişiklikler ve kadın hakları konusunda kadınları bilgilendirdi.

AK Parti hükümeti tarafından 2008 yılında hayata geçirilen Sosyal Güvenlik Reformu ve reformun yanı sıra bazı kanun ve yönetmelik değişiklikleri ile kadınların sosyal hayatları, çalışma hayatı ve istihdamı konusunda düzenlemeler yapıldığını belirten Tezcan, özürlü çocuğu bulunan kadınlara erken emekli olma imkanı getirildiğini söyledi. Şehit ve gazilerin çocuklarına ödenen eğitim yardımının yüzde 25 oranında artırıldığını ifade eden Tezcan, “10 yıldan az çalışması olup vefat eden memurların ailelerine aylık bağlanmasına imkan sağlandı. Bağkur’luların emzirme yardımından faydalanması sağlandı. Vefat eden Bağkur’luların kız çocukları da evlenme ödeneğinden faydalandırıldı. Kadın sigortalılar, doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri borçlanabilecek, Her doğum için azami iki yıl olmak üzere toplam 4 yıla kadar çalışılmayan veya ücretsiz izinde geçirilen sürelere ilişkin primlerin yatırılması suretiyle yapılacak borçlanma, annelerin daha az çalışma süresi ile emekli olabilmelerine imkanı sağlandı. Bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunun kadınlara, 5 yıla kadar erken emekli olabilme imkanı getirildi. 5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kadın istihdamının teşvik edilmesi amacıyla önemli bir adım atıldı” diye konuştu.

İl Başkan Yardımcısı Avukat Nezihe Yoldan Tezcan şöyle devam etti, “18 yaş üstü çalışan kadınların sigorta bölümünün bir bölümünün, yıllara göre kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması sağlandı. 4857 sayılı Yeni İş Kanunu ve bu Kanuna dayanarak çıkarılan Yönetmeliklerle, kadınlara yönelik düzenlemeler güçlendirildi. İş Kanununun ‘Eşit davranma ilkesi’ başlığı altında 5. maddesinde getirilen düzenlemede; Anayasanın 10. maddesinde getirilen eşitlik ilkesi dikkate alınarak, is ilişkisinde dil, irk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı olarak ayırım yapılamayacağı hükme bağlandı. 5/3 maddesinde biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, iş akdinin feshedilmesinde cinsiyet ve gebelik nedeniyle doğrudan ve dolaylı olarak farklı işlem yapılamayacağı ifade edildi. Analık halinde çalıştırılma yasağı doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftaya çıkarıldı. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılamayacak 8 haftalık süreye 2 hafta ekleneceği hükme bağlandı. Böylece kadın isçilerin çocuklarına bakabilmeleri için ihtiyaç duydukları doğum sonrası iznin 13 haftaya kadar arttırılması imkanı isabetli olarak sağlandı. Hamilelik süresince kadın isçiye periyodik kontroller için izin verileceği; hekim raporu ile gerekli görülürse hamile kadın isçinin sağlığına uygun daha hafif islerde, ücretinden bir indirim yapılmaksızın, çalıştırılacağı hükme bağlandı” diye konuştu.

Kadınlarla ilgili yasal düzenlemelerin sadece bunlarla sınırlı olmadığını belirten AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Gökçen Enç, AK Parti hükümetleri döneminde kadınların öneminin her zaman bilindiğini ve gereken değerin verildiğini söyledi.

AK Parti İl Başkanı Hüseyin Samani’nin konuk olarak katıldığı konferansa, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Gökçen Enç, 5 ilçe kadın kolları başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile kadınlar katıldı.

AK PARTİLİ KADINLARA KADIN HAKLARI DERSİ
AK PARTİLİ KADINLARA KADIN HAKLARI DERSİ
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 11:51:02
Güncelleme :9 Mart 2010 Salı 12:59:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?