22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Alabalık tesisleri alarm veriyor

Küresel ısınma nedeniyle yağışın az olması ve suların ısınması Antalya'nın Kemer ilçesindeki Ulupınar'da alabalık üretim tesislerini zor durumda bırakıyor.

Kemer'deki Ulupınar Botanik Restaurant Balık Üretme Çiftliğinde 85 adet irili ufaklı Alabalık havuzunda üretilen yılda 600 bin tane Alabalık küresel ısınmanın tehdidi altında. Ulupınar'daki suyun sıcaklığının yükselmesi ve yeterli yağış olmaması nedeniyle suyun azalması binlerce Alabalığı tehlike altında aldı.

Ulupınar Botanik Restaurant Balık Üretme Çiftliği sahibi Fevzi Taş, "Alabalık havuzlarımızda her yıl ortalama 600 bin adet alabalık yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz alabalıkları da kendi restaurantımız ve bölge otellerine pazarlıyoruz. Kaynakta suyun azaldığını üzülerek söylemek istiyorum" dedi.

Yeterli yağışın yağmaması ve özellikle dağlara kar düşmemesi nedeniyle ciddi anlamda Ulupınar kaynağında suların azaldığını belirten Taş, "Suların azalması ile beraber suyun ısısı da arttı. Normalde bu suyun kaynaktan çıkış derecesi 14 derece. Su azalınca ve dere akış hızı ile beraber bu ısı 18 derecelere çıktı. Bu sıcaklıkla balıkların gelişimi için zor ve bu ısı oldukça yüksek bir ısı. Bu bakımdan balıklarımız tehlikede. Bizde şimdiden balıklarımızı programlı olarak ederinin altında pazarlamaya başladık. Eğer bu sıcaklık devam ederse ve sular azalıp ısısı devam ederse bu sıcaklıkta alabalık yetiştirmemiz hayal olur" dedi.

ALABALIK NASIL YETİŞTİRİLİYOR

Ulupınar Botanik Restaurant Balık Üretme Çiftliğinde 85 adet irili ufaklı Alabalık Havuzu bulunuyor. Bunların en büyüğü 20x4 metre büyüklüğünde olup, en küçüğü ise 2.5x5 metre Kasım - Aralık ocak dönemlerinde anaç balıklardan alınan yumurtalar dinlendirilmeye alınıyor.

Dinlenen yumurtalar kuluçka dolaplarında bekletiliyor. Ardından vakti gelince (308 saatlik bir zaman -Suyun sıcaklığı ile orantılı) ortalama su sıcaklığının 14 C derece olması nedeniyle 22 günde balıklar yumurtadan çıkıyor. Sonra yavru
kanalları ve ardından da semirtme havuzlarına alabalıklar ardından 9-12 ay arasında beslendikten sonra safralarımıza geliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 16:05:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?