21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Alanya Kalesi restore edilecek

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Tersane, Tophane ve Tarihi Alanya Kalesi doğal yapısına göre yeniden restore edilecek. Restorasyon için 29 Nisan'da Antalya'da ihale yapılacak.

Geçen yıl 150 bin 591'i yabancı, 108 bin 655'i yerli turist olmak üzere 255 bin 226 kişinin ziyaret ettiği Alanya Kalesi tarihi dokusuna göre yeniden restore edilecek. Alanya Belediyesi, yapacağı restorasyon çalışmasıyla hem ziyaretçi sayısını arttırmayı hem de kalenin doğal yapısını korumayı amaçlıyor.

Restorasyon çalışmasından Tophane Mahallesi'nde çalışmalara başlayan Alanya Belediyesi, altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Mahallede kanalizasyon sorunu çözülürken, elektrik akımının yeraltına alınması çalışmaları devam ediyor.

Alanya Kalesi, Tersane ve Tophane'nin restorasyonu için açık ihale yapılacak. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün Antalya Bayındır Mahallesi Gazi Bulvarı'nda bulunan binasında yapılacak olan ihale, 29 Nisan'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılacak.

Yaklaşık 900 metrekarelik alanı kapsayan restorasyon ve konservasyonu işi için 5 yıl deneyimli bir mimar, 10 yıl deneyimli yüksek mimar restorasyon uzmanını kadrosunda bulunduran özel ve tüzel firmalardan yüzde 3 oranında geçici teminat alınacak. İhaleyi alan şirket ile yapılan sözleşme sonrasındaki 5 gün içerisinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanacak. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları, yer tesliminden itibaren 180 gün içerisinde bitirilecek.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, ilçenin tarihi mekanlarını doğal yapısını kaybettirmeden yeniden restore edileceğini söyledi. Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi konumunda olan Alanya'nın tarihi yapısını korumak için çaba sarf ettiklerini belirten Sipahioğlu; tersane, Alanya Kalesi ve Tophane'de yapılacak olan restorasyonun ardından turistik ilçenin daha güzel bir görünüme kavuşacağını kaydetti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 13:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?