7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Alanya'da 14 bin konut alıcı bekliyor

Son dört yılda, Almanlar başta olmak üzere yabancıların gayrımenkul sahibi olmak için sıraya girdiği Alanya'da, 14 bin konutun daha alıcı beklediği, ancak, satışlarda önemli durgunluk yaşandığı bildirildi. 


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komitesi Başkanı Hüseyin Erkek, yaptığı açıklamada, ilçede son beş yıl içinde toplam 2 bin 903 inşaat ruhsatı verildiğini, 8 bin 676 konutun tamamlanarak iskan ruhsatı alındığını belirtti.

Halen tahmini olarak, inşaat ruhsatı almış, yatırım aşamasında 14 bin konut bulunduğunu ifade eden Erkek, inşaatların büyük çoğunluğunun yabancı uyruklulara yönelik projelendirildiğini söyledi. Alanya'nın, sahip olduğu turizm potansiyeli ile her yıl, değişik ülkelerden bir milyonu aşkın turisti ağırladığını ve ülke ekonomisine yıllık bir milyar doların üzerinde katkı sağladığını kaydeden Erkek, şöyle devam etti:


"İlçemiz bu yönüne ilaveten, sahip olduğu ılıman iklimi ve coğrafi güzellikleri sayesinde binlerce yabancı uyruklunun da sürekli yaşamak için talep ettiği bir yöre haline gelmiştir. Her geçen yıl artan bu talep sonucu, kuzey ülkeleri başta olmak üzere yabancılara yönelik gayrimenkul satışlarında yoğun talep yaşanmıştır. Bu talep ilçemizde inşaat ve buna bağlı sektörleri canlandırmış ve yılda ortalama 2-3 bin konutun sadece yabancılara yönelik yapımı gerçekleşmiştir."


Alanya'da son verilere göre konut alan yabancılar arasında Almanlar'ın 4 bin 417 ile birinci sırada yer aldığını vurgulayan Erkek, Danimarkalıların 2 bin 418, Hollandalıların 2 bin 280, İrlandalıların 1725, Norveçlilerin 1250, Belçikalıların 370, İsveçlilerin 218, Finlandiyalıların 203, Avusturyalıların 99 olmak üzere 33 ülkeden 14 bin 98 kişinin ilçede konut ve mülk sahibi olduğunu bildirdi. Bu sayının, sözleşmesi yapılan dairelerin fiziki olarak tamamlanıp, tapuları verildiği zaman 17 bin dolayında olacağının tahmin edildiğini ifade eden Erkek, şunları söyledi:


"Bugüne kadar Alanya'da 14 bin 98 kişiye satılan taşınmazların toplam alanı 160 hektardır. Bu miktarın, 11 bin 579'u daire, 65 hektarı inşaat yapılacak arsa, otel alanı, müstakil bina ve villa arsasıdır. 95 hektarlık kısmı, üzerinde konut bulunan arsalardır. Son üç yıl incelendiğinde 2005 yılında 1157, geçen yıl 1713, bu yılın beş aylık döneminde 435 konut satılmıştır. Geçen yıldaki satış adedi, yıl içindeki gerçek satış adedini yansıtmayıp, geçmiş yıllarda ve tapu devrinin yapılamadığı 2005 yılında yapılan işlemlerin tamamlanmasıdır. Bu yılın ilk beş ayına bakılırsa yıl bazında 1000 dolayında bir işlem gözükmektedir. Yabancılar için projelendirilmiş 14 bin konut bulunduğunu düşünürsek, bu da elimizdeki konut sayısının uzun süre daha erimeyeceğini göstermektedir."

Erkek, 2003 yılının 31 Aralık tarihine kadar yabancı uyruklulara ilçede toplam 3 bin 280 konut satışı yapılmışken bu rakamın, 2004, 2005 ve 2006 yılında yapılan satışlarla 10 bin 200 konuta ulaştığını ifade ederek, "Önceki yıllarda Alman ağırlıklı olan satışların bu dönemde İrlanda, Danimarka, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere değişik ülkeler bazında da çeşitlenerek arttığı görülmektedir" dedi.


-TÜRKİYE GENELİNDE İNGİLİZLER BİRİNCİ-


Türkiye genelinde taşınmaz mülk edinen yabancı gerçek ve tüzel kişi sayısının 65 bin, bu taşınmazların yüzölçümünün 285 bin hektar dolayında olduğunu dile getiren Erkek, şöyle konuştu: "Türkiye ile arasında tam karşılıklılık bulunan ülke sayısı 88'dir. Türkiye ile arasında tam karşılıklılık bulunmayan ülke sayısı 33, vatandaşları Türkiye'de sadece bina mülkiyeti edinebilen ülke sayısı 26, vatandaşları Türk dışişleri ve içişleri bakanlıklarının ortak izniyle taşınmaz edinebilen ülkeler sayısı 6'dır. Zaman zaman ülkelerin yasalarında yaptıkları değişiklikler ile bazı ülkelerin yerleri değişebilmektedir. Ülkemizde gayrimenkule yatırım yapanlar, ülkelerine
göre incelendiğinde, İngilizler 14 bin 456 kişiyle birinci, Almanlar 14 bin 382 kişi ile ikinci, Yunanlılar 13 bin 905 kişi ile üçüncü, Hollandalılar 3 bin 123 kişi ile dördüncü sırada yer almaktadır."


-SORUNLAR VE TESPİTLER-


Alanya'da, 2003 yılından itibaren üç yıl içerisinde hızla büyüyen ve son iki yıldır da inişe geçen inşaat ve emlak sektörünün bugün geldiği noktada karşı karşıya bulunduğu sorunların kaynağında yatan nedenlerin iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Erkek, şöyle devam etti:


"Etki derecesinden başlayarak sıralamak gerekirse, yasal engeller ve sınırlamalar ile yasa iptali ve sonrasında yaşanan gelişmeler, tapu alma sürecinde karşılaşılan bürokratik engeller, tüm bunların yarattığı güvensizlik duygusu. Sağlıklı bir talep analizi ve pazar araştırması yapılmaksızın sektörün plansız ve çok hızlı büyümesi. Hedef pazar ülkelerde ülkemiz aleyhine oluşan olumsuz hava ve bu havayı etkileyen gelişmeler. Yabancılara yönelik üretilen konutlarda yaşanan memnuniyetsizlikler, proje ya da katalog üzerinden yapılan satışlarda sözleşme şartlarına uygun olmadan yapılan teslimler. Aynı zamanda bölge turizminin de temel sorunlarından olan ulaşım, çevre ve altyapı konusunda yaşanan olumsuzluklar ile münferit de olsa mülk satışlarında yaşanan adli ve hukuki problemler, sektörün bu noktaya gelmesinde etkili olmuştur."


-DURGUNLUĞUN AŞILMASI İÇİN...-


Sektörde yaşanan durgunluğun aşılabilmesi ve satışa hazır konutların satılabilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında da bilgi veren Erkek, "Öncelikli olarak profesyonel bir halkla ilişkiler firması ile şehrin emlak yönü öne çıkarılarak planlı bir tanıtım projesi geliştirilmesi ve uygulamaya konulması gerekmektedir" dedi.

Çalışmalar kapsamında, yurtdışı fuarlara şehir bazında ve firmaların toplu olarak katılımının sağlanması, dünyada halen emlak ve inşaat alanında faaliyet gösteren uluslararası birlik, federasyon ve oluşumlara yöredeki firmaların üyeliğinin teşvik edilmesi ve bu kuruluşların logolarının kullanılarak dünyada mevcut tanıtım ağlarından faydalanılması, mevcut hedef pazar ülkelerde oluşan olumsuz imajın giderilmesi yönünde halkla ilişkiler çalışmalarının yapılması gerektiğini kaydetti.


Orta ve küçük ölçekli firmaların bir araya gelerek büyük ölçekli projeler hayata geçirmeleri ile yabancılara mülk satışı konusunda yaşanan bürokratik engellerin en aza indirilmesi yönünde merkezi hükümet ve bürokratlar nezdinde sürekli ve düzenli lobi çalışmasına devam edilmesinin de önemli yararlar sağlayacağını vurgulayan Erkek, sektörün bölgemiz ve ülkemiz için taşıdığı önemin iyi anlatılması ve anlaşılması gerektiğinin de altını çizdi.

-MAHMUTLAR BELEDİYE BAŞKANI ÇAKIR-


Alanya'da yabancılara göre projelendirilmiş en çok konutun bulunduğu beldelerin başında gelen Mahmutlar beldesinde halen 4 bin konutun alıcı beklediği bildirildi.


Mahmutlar Belediye Başkanı Alaaddin Çakır, beldede yabancıya satılan konut sayısının 5 binin üzerinde olduğunu, yabancıya satılmak üzere 4 bin konutun tamamlanmış ya da tamamlanma aşamasında olduğunu belirterek, özellikle 2003-2005 yılları arasında beldedeki konutlara yabancıların aşırı denilebilecek düzeyde ilgi gösterdiğini, bu nedenle de sektörün gereğinden fazla büyüme gösterdiğini anlattı. Çakır, 2005 yılındaki yasal düzenleme ile kesintiye uğrayan bu ilginin yavaş yavaş yeniden normale döndüğünü kaydederek, o yıllarda gösterilen ilginin abartı olduğunu, hiçbir sektörün bu kadar hızlı büyümeyi daha uzun süreye yayamayacağını söyledi.


Mahmutlar'da üç yıl öncesine oranla satışların düştüğünü, ancak yine de son altı aydır önemli hareketlenme olduğunu anlatan Çakır, beldede yabancılara aylık ortalama 25-30 daire satıldığını, bunun da normal sayılması gerektiğini bildirdi.


Emlak satışlarındaki azalmanın asıl sebebinin, yapılan dairelerin yeri, kalitesi ve altyapı sorunlarından kaynaklandığını vurgulayan Çakır, "Ne yazık ki geçmişte, altyapısı, yolu, suyu olmayan yerlere daireler yapıldı. Üstelik bunların çoğu da kalitesizdi. Fiyatlar da gerçek değerinin üzerindeydi. Böyle olunca bir durgunluk yaşandı. Çünkü bu daireleri satın alan insanlar zamanla gerçeği gördü" dedi.


Mahmutlar'da altyapı sorunu olmadığını, özellikle son iki yıldır yapılan inşaatların çok kaliteli olduğunu belirten Çakır; bu nedenle beldesindeki dairelerin satılacağını, geçici olarak yaşanan bu durgunluğun da kısa sürede sona ereceğini söyledi. Durgunluğa rağmen fiyatların düşmediğini de ifade eden Çakır, 80-90 metrekarelik
dairelerin halen 100-110 bin Avroya satıldığını bildirdi.


-EMLAKÇILAR NE DİYOR-


Alanya'da inşaat ve emlakçılık yapan Mehmet Haydaroğlu, inşaat sektörünün durumunun şu anda içler acısı olduğunu savundu. Hükümetin, yabancılara yönelik tapu verme olayını iyi araştırması gerektiğini belirten Haydaroğlu, "Eski güvenin tazelenmesi lazım. Eski güven tamamen kayboldu" dedi.


İki sene içerisinde yaklaşık 280-300 daire yaptığını ve elinde halen satılmayı bekleyen 100 civarında daire bulunduğunu ifade eden Haydaroğlu, şunları söyledi:


"Alanya'da şu anda 100'ün üzerinde emlakçı var. Bunun içerisinde kasap, yorgancı gibi meslekle ilgisi olmayanlar var. Burada ciddi bir yanlışlık var. İşi olmayanlar, bu işe giriştikleri zaman, insanlar doğru adreste olmadığı zaman bu sonuçlar oluyor. İşi, bilmeyenle bilen insanın yapması arasında büyük fark var.


Yetkililerin bunu ciddi şekilde görmesi gerekir diye düşünüyorum. Herkes bu furyadan faydalanmak için sektöre girdi ama işin içinden çıkamadıkları için başka yollara başvurup, insanları bir şekilde mağdur ettiler. Böyle müşteriler oldu. Mutlaka bunların etkisi oluyor."


Alanya'da yüz metrekarelik bir dairenin, arsa payıyla beraber 58-60 bin Avroya malolduğunu anlatan Haydaroğlu, satışını yaptığı bazı dairelerin iki yıldır halen tapusunu veremediklerini, bu yüzden bazı satışların iptal edildiğini, paralarını alamadığını öne sürerek, "Yabancılara karşı mahcup ve mağdur durumda kalıyoruz. Mahmutlar'da Danimarkalılar'a 20 daire sattık ama vazgeçtik, Çünkü tedirgin oldular" diye konuştu.


Romanya'da İspanya'da, Bulgaristan'da tam tersi bir durum olduğunu dile getiren Haydaroğlu, "Buralarda, adam parasını verince tapusunu cebine koyup geliyor. Hükümet bu işe ciddi anlamda eğilsin. Ya desinler (Biz yabancılara mülk sattırmayacağız) ya da en kısa zamanda tapu verilecek şekilde bir düzenleme getirsinler" dedi.

aa
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 13:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?