22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Alanya'da pitbull karmaşası

Antalya'nın Alanya ilçesinde pitbull cinsi bir köpeğin İngiliz turiste saldırması sonrası Alanya Belediyesi Encümeni aldığı kararla bu türdeki köpeklerin toplatılmasını ve sahiplerine para cezası verilmesini öngördü.

Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu da, pitbull ve dobermanların toplanacağını söyledi. Antalya'nın Alanya ilçesinde, pitbull ve doberman cinsi köpek besleyenlere 3 bin YTL ceza verilmesi kararlaştırıldı.

Belediye Encümeni tarafından alınan kararı basın toplantısıyla açıklayan Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, "Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14'üncü maddesinin C bendinde pitbull ve terrier gibi yırtıcı hayvanların üretilmesi, bulundurulması, ülkeye girişi, satışı, hediye ve takas edilmesi yasaklanıyor. Belediye olarak buna göre hareket edip köpekleri toplayacak, sahiplerine de 3 bin YTL ceza verilecek" dedi.

Başkan Sipahioğlu, köpek toplama yetkisinin kaymakamlık tarafından öngörülen bir resmi kurum tarafından yapılacağına dikkat çekerek, "Bu konuda kaymakam beyle görüştüm. Yetki zabıta ekiplerine verilecek. Yetkiyi aldığımız andan itibaren merkezde bulunan pitbul ve doberman cinsi köpekleri toplayacağız" diye konuştu.

Antalya Veterinerler Odası Alanya Temsilcisi Osman İncekara ise, belediyenin pitbull cinsi köpekleri toplamaya yetkisi olmadığını söyledi. Osman İncekara, aksi taktirde belediyenin yasayı yanlış uygulayacağını belirterek şöyle konuştu: "Pitbul ve doberman cinsi köpeklerin beslenmesi ve yetiştirilmesi 2006 yılında çıkan yasa gereği yasaklandı. Ancak bu tarihten önce evlerinde bu cins köpekleri bulunduran kişiler için yönetmelik getirildi. Bu tür hayvanların tasmasız ve ağızlıksız olarak dışarı
çıkartılmaları yasaklandı. Şu an daha önce pitbul besleyip yasalara uyanların evlerinden pitbull cinsi köpekleri alamazlar."

Alanya'da yaşayan vatandaşlar ise belediyenin aldığı karar konusunda ikiye ayrıldı. Bazı vatandaşlar pitbull cinsi köpeklerin vahşi olmadığını bunların sahipleri tarafından dövüş köpeği olarak yetiştirildiğine dikkat çekti. Bir kısım vatandaşlar ise pitbull cinsi köpeklerin doğası gereği vahşi ve saldırgan olduklarını söyleyerek kararı destekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 18:35:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?