7
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Alanya'da tapu işlemleri hızlanıyor

Alanya Tapu Sicil Müdürü Fikret Ayman, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde vatandaşların tüm gayrimenkul hizmetlerini, bilgisayar ortamında daha hızlı ve seri bir şekilde yapacaklarını söyledi.
 
Alanya Tapu Sicil Müdürlüğü'nde şip şak tapu dönemi başladı. Tapu Sicil Müdürü Fikret Ayman, TAKBİS sistemiyle günde 300 vatandaşa hizmet vermeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayman, "TAKBİS, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün (TKGM) tapu ve kadastro ile ilgili işlemlerini standartlaştırarak, Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlükleri'nde yürütülen işlemlerin mevzuata uygun bir şekilde ve bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan bir entegre sistemidir" dedi. 

TAKBİS'in stratejik bir "e-devlet" projesi olduğunu söyleyen Ayman, "TAKBİS sayesinde işlemler daha hızlı, sağlıklı, güvenilir ve etkin bir şekilde planlanabiliyor. İşlemlerin faaliyete geçirilmesi, diğer kurum ve kuruluşlara gönderilen mülkiyete ilişkin verilerin daha yaygın bir şekilde kullanımının sağlanması açısından da önem arz ediyor. 

Mülkiyete dayalı bilgi kullanan tüm kurum ve kuruluşlar, yasal ve güncel bilgi ihtiyacına tek bir merkezden ulaşabiliyor. TAKBİS, Avrupa Birliği'ne katılım sürecindeki ülkemizin 'Ulusal Programında' da 'orta vadede gerçekleştirilecek projeler' arasında yer almıştır" diye konuştu.
TAKBİS'in Çiftçi Kayıt Sistemi'ne de doğru ve güncel bilgi altyapısı oluşturduğunu söyleyen Ayman, "TAKBİS'in pilot proje olarak uygulamaya konulmasının temel nedeni kaynak yetersizliği olmakla birlikte, bu tür büyük ölçekli kamu bilişim projelerinin kademeli olarak gerçekleştirilmesinde ihtiyaçların tam olarak belirlenmesi gerekir" dedi. 

"İŞLEMLER KOLAYLAŞTI" 

Ülke genelinde üretime katılmamış alanların belirlenmesi, kamu ve hazine taşınmazlarının envanterinin çıkartılması ile ilgili çözümler bulunması gerektiğini belirten Ayman, "TAKBİS, üretilen verilerin Genel Müdürlükte kurulacak sisteme akmasıyla entegre bir yapı oluşturan, mevzuat değişikliği yapılması halinde vatandaşın satış benzeri işlemlerini Türkiye'nin herhangi bir yerinden yapabilmesini sağlayan bir sistem. İlgili memura ekranı üzerinden yaptığı işlemle, en son mevzuat desteği sağlamakla birlikte, yapılan işlemle ilgili açıklayıcı bilgi sağlayarak kendi ekranı üzerinden bilgisayar destekli eğitim imkanı getiriyor. Merkezde oluşan bilgileri kullanarak, bölge müdürlükleri ve genel müdürlük merkez birimleri için karar destek fonksiyonları ve raporları üretiyor. Müdürlüklerin ve müdürlük personelinin performansının üst hiyerarşi tarafından izlenebilmesini sağlıyor. Milli Güvenlik açısından gereken yabancı mülkiyetindeki taşınmazlar ve yabancıların hangi yörelerde taşınmaz hareketinde bulundukları, yoğunlaştıkları hususu merkezden TAKBİS sayesinde kolaylıkla izlenebiliyor" diye konuştu. 

"DAHA ETKİN DENETİM" 

Ayman, TAKBİS'in vatandaşın kendi evinden, işyerinden veya internet kafelerden sahip olduğu taşınmazla ilgili en son bilgileri görmelerini sağlayan bir sistem olduğunu anlatarak, "TAKBİS, mali suç araştırmaları ve mal varlığı sorgulamalarını tek bir merkezden yaparak, mali suçlarla ilgili sorgulamaları en kısa sürede sonuçlandırıp, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede devletin etkin denetim yapmasını sağlıyor. Memur inisiyatifini ortadan kaldırarak işlemlerin yasal mevzuata uygunluğunu, vatandaşa en kısa sürede ve doğru sonuç sağlayarak, devletle vatandaş arasında zaman içinde yıpranan güven duygusunu geliştirecektir" dedi. Ayman, vatandaşların işlemlerini saat 14.00'e kadar yaptırması gerektiğini de sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2007 Çarşamba 10:57:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?